5 Aralık 2013 Perşembe

Bir Halit Refiğ Klasiği; Hanım


Hanım filminden bazı kareler


     Hanım; 1988 yapımı, Yıldız Kenter ve Eşref Kolçak'ın başrollerde olduğu, Halit Refiğ'in yönetmenliğini üstlendiği dram yüklü bir film.  Beni benden alan müzikleri ise Cemal Reşit Rey ve Adnan Saygun'a ait.

     Uzun yıllar öncesinde izlemiştim, geçen gün de bir televizyon kanalında tesadüfen gördüm. Sonuna yetiştiğim için hemen internetten bulup  izledim. Film hakkında fazla bilgi vermek istemiyorum çünkü o zaman tadı kaçıyor. Ama kısaca bahsetmek gerekirse; Hastalığını ve yalnızlığını kedisi Hanım ile paylaşan Olcay Hanım'ın hikayesi anlatılıyor. Ayrıca; toplumun iki farklı kesiminin hayvanlara bakış açısı da gayet güzel işlenmiş.

     Yıldız Kenter sevdiğim bir sanatçıdır ve bu filmde Ona Yıldız olarak değil sadece Olcay olarak baktım, öyle güzel özümsemiş ki rolü... Özellikle de yaşadığı zamanı kabullenmeyip kedisinin yoldaşlığına sığınması, o naif haliyle isyan edişi çok etkileyici.

     Dram, psikoloji tarzı filmleri seviyorsanız muhakkak izlemenizi tavsiye ederim. Tabi şu notu da eklemeden geçmemek lazım; hayvanlara karşı hassassanız bu film sizi daha fazla sarsar.
Ben film sonuna kadar kaç tane peçete tükettim bilmiyorum.

     Şimdiden iyi seyirler :)



3 yorum:

  1. Evet, kızı ne kadar önem verdiğini bile bile kediyi kapının önüne koyuvermişti. Belki seyrettiğim 20 yıl olmuştur, o zamanlar kedili teyze de değildim. Ama o hareketi çok içime oturmuştu. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evet, hadi kediyi sevmiyor annesine de saygısı yok :(

      Sil
  2. İzlediğim en güzel, en hüzünlü filmlerden... Bir yaraya da parmak basıyor bu film. Hayvanları sadece beslemekle bitmiyor iş. Onlar da bizler de duygusal bir bağ kuruyoruz birbirimizle. Keşke herkes bu hissi anlayabilse...

    YanıtlaSil