26 Kasım 2013 Salı

Kedilerde Kısırlaştırma

Kedilerde Kısırlaştırma
Kedilerde Kısırlaştırma (Alıntıdır)
     Bir çoğumuz aynı şeyi düşünmüşüzdür sanırım: "Kedim bir kez anneliği/babalığı tatsın..."
Ama şunu unutmayın ki kedilerde aile kavramı yoktur. Yani doğurduğu erkek kedisiyle de gayet güzel çiftleşebilir. Doğurdukları zaman içgüdüsel olarak onları korur ve beslerler ama bir çok anne kedi, yavruları sütten kesilince onlarla ilgilenmez.

     Bir de "Allah'ın verdiği hakkı  ben nasıl alırım, günah!" diye düşünenler var. Bunun için de size en yakındaki örneğimi anlatmak istiyorum: Oturduğum sokağın yakınında büfe işleten bir abla var. Büfesinin önünde gördüğüm hasta kediye mama yedirmeye çalışırken tanıştık onunla. Evinde 8 tane kedisi varmış. Hiçbirisi kısır değil ve onun tabiriyle "koca-kadın" arayanları sokağa salıyor, hamile kalan kediyi de bana soruyor nereye bırakabilirim diye ! Günah olmasın diye çiftleştirilen kediyi hamile haliyle sokağa salmakla sevap mı kazanılır ?
Hadi diyelim ki kedinizin yavrularına siz bakacaksınız. E onlar da cinsel olgunluğa ulaşacak ve birbiriyle çiftleşecek !  Kedinizin 4 tane doğurduğunu ve 2 erkek 2 dişi olduğunu farz edin. 2 dişi de 4 tane doğursa ? Hah tabi anne de tekrar çiftleşip doğuracak... Yani demem o ki; bunun sonu yok ! 1 yılda evinizde onlarca kedi olur. Hangisine nasıl bakacaksınız ?

     En kızdığım konu ise; "kedilerin neslini tüketeceksiniz, bırakın doğası gereği neyse onu yaşasın" diye serzenişlerde bulunanlar... Bunu özellikle sokakta yaşayan kedilerin kısırlaştırılmaları için duyuyorum. Ama doğal olan her şeyi talan ettiğimizi, onların yaşam alanlarını gasp ettiğimizi, bencilliğimizi unutuyor bunu söyleyenler. Dışarıdaki hangi hayvan doğası gereğini yaşayabiliyor ? Ya araba çarpıyor ya tekmeleniyor, kaynar su dökülüyor ya da açlıktan ölüyor. Evet maalesef ki kediler rızkını bulamıyor artık ! Çöpler kapalı kutularda, yemek veren yok nereden bulacaklar ?
En fenası da; tecavüze uğrayanlar bile var...
Keşke dünya buna uygun olsa da tüm hayvanlar doğasının gereğini yaşayabilse ama şimdi hangi doğadan bahsedeceğiz ?..

     Bu gerçekten de ucu açık ve hassas bir konu, kendimi kaptırıp sayfalarca yazabilirim sanırım. Ama bunun yerine biraz da bilimsel yönden ele almak istiyorum bu konuyu...

     Kısırlaştırma ameliyatı bir çok hastalığın önlenmesinde önemli rol oynar. Erkek kedilerde testis tümörü, dişi kedilerde rahim iltihabı, meme tümörü gibi gibi hastalıkların önüne geçilmiş olur. Ayrıca; idrar bırakma, sürekli miyavlama, evden kaçma girişimleri de bu operasyon sonrasında sona erer.

 Erkek Kedilerde Kısırlaştırma; 

     6.-8. aydan sonra erkek kedilerin bir çoğu kokulu idrar salgılamaya başlar ama bir çok veteriner hekimin tavsiyesi erkek kedinin 1 yaşını doldurduktan sonra kısırlaştırılması. Cinsel olgunluğa tamamen erişmesi ve gelişimini tamamlaması için...
     Kastrasyon işlemi çok kısa süren ve riski neredeyse yok denebilecek bir operasyondur. Herhangi bir dikiş atılmaz ve kedi 2-3 gün içinde kolayca toparlanır. Bize düşen sadece takibi elden bırakmamak. Çünkü çoğunlukla gerek olmadığı için yakalık takmıyorlar ama kedinin yaralı bölgeyi fazla yalaması tahribe yol açabilir.
     Ayrıca; kısırlaşan erkek kedilerde F.U.S (Feline Urolojik Sendrom) Alt idrar yolu tıkanıklığı oldukça yaygındır.  Bu nedenle; kalsiyum ve magnezyum oranı düşük (%1 ve altı) yağ oranı düşük, protein oranı yüksek mamalar kullanmak  ve bol su tüketmesini sağlamak kısırlaşan erkek kediler için önemlidir.

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma: 

     Dişi kediler genellikle 6. ay ve sonrasında kızgınlık dönemine girerler. Ve durumları her kedide farklılık gösterir. Bazı kediler kısa dönemli kızgınlık geçirirken bazılarının günlerce sürebilir. Yine aynı şekilde şiddetli ya da daha hafif olarak geçirmesi mümkün bu dönemi.
Bazı kedi sahipleri hormonal iğneler yaptırıyor ya da haplar içtiriyor (progesteron) kızgınlık dönemini daha rahat atlatabilmesi için. Ama ben bunu ASLA önermiyorum ! Çünkü bu uygulamaların ileriye dönük bir çok ciddi yan etkileri var. Yumurtalık kisti, rahim iltihabı gibi... Bunun yerine kedinin kızışma döneminin bitmesi beklenip bir an önce kısırlaştırılması en uygun olanıdır. Kızışma zamanında bir çok veteriner hekim kısırlaştırma ameliyatı yapmayı önermez, hormonal durumun bozulup fazla kanama olabileceği riskinden dolayı.

     Tabi ki her ameliyat gibi bunların da bir riski var. Daha doğrusu en büyük risk, anestezi riski ! Bazı kediler maalesef ki anesteziye duyarlı olabiliyor ve geç iyileşme ya da çok nadir de olsa ölüm yaşanabiliyor. Ama bunlar veteriner hekiminizle de alakalı bir  durum. Kedinizi tanıyan bir hekimse zaten ne yapacağını bilir ama farklı bir hekime gidiyorsanız tam muayene ve kan testi yapmasını isteyin. Önemli bir rahatsızlığı varsa ya da önceden olduysa bunları da bildirmeniz kedinizin yararına olacaktır. Bunlara göre bir anestezi protokolü uygulanır.
Benim gittiğim veteriner hekim inhalasyon anestezisi uyguluyor, yani gaz anestezi. Ve araştırdığım kadarıyla da en güvenli olanı bu. Gaz, solunum ile akciğerlere verildiği için vücutla teması olmuyor bu nedenle de gaz kesildiğinde ayılması çok daha çabuk oluyor kedinin.

     Son bir hatırlatma daha yaparak bitirmek istiyorum yazımı. Kısırlaştırma operasyonundan en 12 saat önce yemeği kesmeniz en iyisi. Suyu bir kaç saat öncesinde bırakmanız yeterli olacaktır.  Sonrasında ise yutkunma refleksi yerine geldiğinde su ve sulandırılmış yaş mama verebilirsiniz. Ayrıca; operasyon sırasında vücut ısıları düştüğü için sıcak ortamda bakılması daha iyi olacaktır.

     Şimdilik aklıma gelenler bunlar, gerektiğinde tekrardan güncellerim :)
Bol patili, mutlu günler dilerim...


87 yorum:

  1. bilgiler için teşekkürler...takibe aldım harika bir blog olmuş sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel ve doğur bilgiler vermişsin canım. Teşekkür ettim.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim :) Bir çoğumuz aşinayız bu durumlara ama bilmeyenlerin işine yarayabilir sanırım :)

      Sil
  3. Merhabalar canım,
    Bloğun hayırlı olsun. Artık ben de takipçinim. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hoşgeldiniz :) Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. İade-i ziyarete geleceğim muhakkak :))

      Sil
  4. Ne kadar güzel, bilgilendirici bir yazı olmuş, elinize sağlık! Bizim pisimiz de anesteziden çok zor uyandı, ertesi gün ancak kendine gelebildi... Yüreğimiz ağzımızda bekledik ama çok şükür şimdi eskisinden de iyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, beğenmenize sevindim :) Ben de aynı durumu geçici kedilerimden ikisini kısırlaştırdığımda yaşadım, gerçekten de çok sıkıntılı bir süreç oldu bizim için de...
      Hepsi sağlıklı ve uzun ömürlü olsunlar inşallah :)

      Sil
  5. merhabalar, benim de 7 aylık, dişi bir ankara kedim var, şu an kızgınlık döneminde ve bizi çıldırtıyor.. bir kaç gündür biz oda dışında bıraktığımızda ya da yanımıza almadığımız için viyaklıyordu.. biz de ev arkadaşımla ilgiliye alıştığından dolayı şımardığını düşünüyorduk çünkü yanımıza gelince direkt susuyordu ancak bugün sabah itibariyle yere sürtünmeler, kuyruğu dikleştirmeler, akıntılar başlayınca kızgınlık dönemine girdiğini anladık ve 4 saat susmadan çığırınca -günün pazar olmasından mütevellit aşı, ilaç çözümüne de gidemedik- en son arkadaşın erkek kedisiyle buluşturduk ki 2 katı olan kediyi dövdü tısladı, hırladı yolladı... Zaten çiftleştirmek gibi bir niyetimiz yoktu -kedilerin uzun sürede çiftleştiği bilgisine güvenere- amaç sussundu, olmadı.. Neyse çok uzattım ama asıl sormak istediğim; aşı uzun süreli çözüm oluyor mu ve böbrek hastalığına yol açtığı söyleniyor, ilaç kullansak daha etkili olur mu bir fikriniz var mı bu konuda? Veterinerimiz bu dönemde ameliyatın sağlıklı olmadığını, beklememiz gerektiğini söyledi ama final dönemindeyiz miyav senfonileriyle bekleme lüksümüz yok :( Bir de şuan kedinizi kısırlaştırdıysanız; bir başka arkadaşımın 3 yaşındaki dişi ankara kedisi kısırlaştırlalı 2 sene olmasına karşın yine kızgınlık dönemine giriyor? Kediye mahsus bir durum mu yoksa bu çığırmalar belirli periyotlarla hep olacak mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Öncelikle geçmiş olsun. Aşı ve ilaçlar bir kereye mahsus veriliyor ve kızışma dönemini atlatmasına yetiyor bildiğim kadarıyla. Kullanılan ilaçlar da beşeri, yani bizlerin kullandığı hormon ilaçları. Ama kedinizin hormonlarını bastırdığınız için bir sonraki kızışma dönemi çok erken olabilir. Ve aynı süreci tekrar yaşarsınız.
      Benim tavsiyem; imkanınız varsa kediciği bir kaç günlüğüne bir yakınınıza bırakmanız. Kızgınlığı geçtiği gibi de kısırlaştırmanız. Ama böyle bir imkanınız yoksa ve hormon ilacı kullanacaksanız sadece bir kereye mahsus yapmanızı öneririm. Yazdığım gibi bir çok sakıncası var kedilerimiz için.

      Ayrıca; arkadaşınız kedisinin kısırlaştırmasını nasıl yaptı ? Alttan yapıldıysa operasyon, rahim ve ovaryumlar alınmıştır ve kızgınlık dönemine girmesi nadir olur. (Birden fazla kızışma geçiren bazı kedilerin karakterine işleyebiliyormuş) Yandan yapıldıysa sadece rahim alınmıştır ki bu durumda kızgınlığı normaldir, çiftleşebilir ama doğum yapamaz.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sevgiler

      Sil
    2. Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim :) Şu an arkadaşıma bıraktım ama sanırım yerini yadırgadığından olsa gerek pek hareketli değilmiş çok nadir miyavlayıp susuyormuş, beni görünce biraz şımarıp, kızgınlık dönemini hatırladı bugün, ben gidince bir iki vikvikleyip yine susmuş :)

      Ameliyatın nasıl yapıldığı konusunda bir fikrim yok açıkçası ki bu 2 farklı metodun olduğunu öğrenmem de iyi oldu, en azından kendi kedim için aklımda bulundururum :) sadece uzun bir süreden sonra kızgınlığa girdiğini biliyorum bir de eğer yandan yapılmış ise kızgınlık durumunun engellenmesi için tekrar mı ameliyat olması gerekir?

      Sil
    3. Anlaşıldı sizin kızın nazı sizeymiş :)) Arkadaşınızda kalması hem onun için hem de sizin için iyi olmuş belli ki :)

      Yandan yapılan ameliyatlarda parça bırakma riski olduğu için farklı hastalıklar da çıkabiliyor kızışmanın haricinde. Şu an bir çok veteriner hekim alttan kısırlaştırma yapıyor. Yandan yapılan işlemi rehabilitasyon merkezleri (barınak) tercih ediyor.
      2. kez ameliyat olup da kalan parçaların alındığı kedileri biliyorum. Bu nedenle arkadaşınızın veteriner hekimiyle görüşmesini öneririm. Muayene sonrasında yapılması gerekene karar verebilirler.

      Sil
  6. sokakta baktığım ve çok sevdiğim 1,5 yaşındaki erkek kedinin sağ ön ayağında topallama vardı, veterinere götürdüm. dişi paylaşımı konusundaki erkek çekişmesinde bir başka erkek kedinin tahribatıymış, hazır veterinere gitmişken kısırlaştırdık ve akabinde bakım için eve getirdim. ameliyat tarihi 6 ocak 2014. şu an hala evimde, ben ondan hoşnutum, Ankara' nın sabah ayazında kalmasını istemiyorum, keşke hep benimle kalsa...ama o aynı kanıda değil ki, her gece 4' te kalkıp camlara tırmanıyor ve onu dışarı bırakmam için adeta yalvarıyor. kısırlık ameliyatının üzerinden 12 gün geçti, dışarı bırakmamın sakıncası var mı?.bir de, kısırlık ameliyatı geçiren erkek kedileri sokakta diğer erkek kedilerin taciz edebileceği, hatta tecavüz edebileceğini söyledi civardan bir bayan...şehir efsanesi midir, aslı var mı?.hayvancağıza iyilik yapayım derken bilmeden günaha mı girdim?.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı kediler özgürlüklerine düşkünler evet. Ben de sokaktaki dişi kedilerden birini kısırlaştırdığımda yaşadım bu sorunu. Anesteziden uyandıgında yalpalayarak kapıya-pencereye gidip miyavlamaya başladı. Tabi onların iyileşme zamanları uzun olduğu için ne kadar bağırsa da 1 hafta tuttum evde ve sonra saldım sokağa.

      Erkek kedilerin iyileşmesi 24-48 saat arasındadır. Çünkü onlarda dikiş vs. olmuyor.
      Şu zamana kadar mecburiyetten kısırlaştırdığım 3 erkek kedi oldu. Bunlar da dişi,erkek,yavru demeden çiftleşmeye çalışıyorlardı.

      Ben sizin dediğiniz bir olayla hiç karşılaşmadım. Ama bazı kedilerin (sanıyorum ki hormon seviyelerinin yuksek olmasından) her kediyle çiftleşmek istediklerini biliyorum. Mesela şu an evde geçici baktığım ve kısırlaştırılma zamanlarını beklediğim 2 erkek kedinin biri diğerinin üstüne çıkıp çiftleşmeye çalışıyor. Hatta bir kaç kez 3 aylık yavrunun ensesini ısırdığını gördüm. Bunun kısırlaştırmayla alakalı olduğunu sanmıyorum.

      Belki biliyorsunuzdur; kısırlaşan erkek kedilerde beslenme sorunlarına bağlı olarak idrar yolunda tıkanmalar olabiliyor. Ben bundan endişelendiğim için sokaktaki erkek kedileri gerekmedikçe kısırlaştırmıyorum. Başka da sorun olacağını düşünmüyorum.

      Sevgiler,

      Sil
  7. Merhaba, 3 aylık erkek kedime dişi arkadaş almak istiyorum. İkisinide vakti geldiğinde kısırlaştıracağım ancak dişi kedilerin sağlığı için bir kere hamile kalması gerekiyor diye duydum doğru mudur?
    Birde erkek kedim çiftleşme hareketleri yapıyor, şuan yanına 3 veya 2 aylık dışı kedi alsam kısırlaştırma yaşına kadar hamile kalma gibi bir durum söz konusu olur mu?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Kedilerin doğurmasının sağlığına herhangi bir yararı olmaz, yani bu gereksiz bir şey :)
      Ayrıca; kediniz çok küçük, bu dönemde çiftleşme olmaz. Ama bir iki ay içerisinde ergenliğe ulaşabilir.(Eskiden bu süre daha uzundu ama sanırım onların da hormonları bozuldu) Benim tavsiyem biraz daha bekleyip sahipleneceğiniz dişi kediyi kısırlaştırdıktan sonra eve almanız. Böylece kazayı da önlemiş olursunuz :)
      Sevgiler

      Sil
  8. Çok güzel bir yazı olmuş aklımdaki bazı sorulara yanıt bulabildim teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim :) Ben teşekkür ederim.

      Sil
  9. Çok güzel yazmışsınız elinize sağlık

    YanıtlaSil
  10. Oldukça detaylı vefaydalı bir paylaşım

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel yazmışsınız gerçekten

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar, kedilerim 12 saat önce kisirlastirildilar 1 erkek 1 dişi ve o saatten beri su dahi içmiyorlar. Zorla içirmelimiyim yoksa sabaha kadar beylemeli miyim? Tesekkürler

    YanıtlaSil
  13. merhaba kedim kısırlastıralı 4 gün oldu kedime boyunluk taktık fakat takmadan sadece bir kez olsun yarasını yalamıstı boyunluk takılı fakat dikiş bölgesi yavaş yavaş açılmaya başlıyor ve akıntı var bu durumda ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
  14. Kusura bakmayin, sifre sorunu nedeniyle uzun zamandir bakamadim buraya.
    Kediler narkoz sonrasinda istahsiz ve halsiz olurlar, bunda bir sorun yok. Ki zaten kastrasyon isleminden sonra en az 6 saat yemek yememeleri gerekir.

    Disi kedilerin dikisleri acilan yere gore degisir. Ve iyilesmeleri bir hafta on gun kadar surer. Yakaligi varsa belki de bir yerlere atlayip ziplayarak dikisleri zorlamis olabilir. Cok hareket etmesine musaade etmemeniz en iyisi. Akinti cogalirsa hekiminize goturmenizi tavsiye ederim.
    Gecmis olsun tum pisiciklere :)

    YanıtlaSil
  15. Merhaba apartmanda baktığımız bi dişi kedi 7 8 aylık belediye tarafından kısırlaştırıldı sol karın açıklığından dikişi var 2gundur sokağa 2kez çıkardım çünkü tuvalet eğitimi yok haliyle dikişlerinde gazlı bez gibi bi kapatma yok gerekli midir onu merak ediyorum batikon kullansam olur mu ya da dikişleri şimdilik sağlıklı herhangi Bi akma yada açıklık yok. Yanlış bi şey yapmak istemiyorum teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Merhaba. Enfekte olmamasi icin 1/3 oraninda sulandirilmis Baticon kullanmanizda herhangi bir sakinca olmaz. Eger ki dikisleriyle cok oynuyorsa kendinden yapiskanli bandaj ya da sargi bezlerinden kullanabilirsiniz. Yazdiginiz gibi dikislerde akma ya da aciklik olursa hekime gostermeniz gerekecektir. Bu nekahet donemimi sorunsuz bir sekilde atlatacagini umuyorum, gecmis olsun.

      Sil
  16. merhaba İstanbul Sultangazide yaşıyorum ve sokakta bulunmuş yaralı bir kediyi sahiplendim.veteriner tahminine göre 7-8aylık erkek kedi.yarası iyileşmeye başlamış fakar daha hiç aşıları yapılmamış ve kısırlaştırılmamış.Aldığımda hayvanın hareketlerinden yaydığı kötü kokudan kızgınlık dönemine girdiğini anladım kısırlaştırma işlemini için aşıların yapılmasını öncelikli olarak önerdi veteriner hayvanı alırken dış parazit için aldığım birçok eşya için (box,kedi maması-suyu kabı,kedi kumu kabı,kedi kumu,kedi maması) tüm haftalığımı da harcadım öğrenciyim aileme zar zor kabul ettirdim hayvanı ve tüm ihtiyaclarını kendi haftalığımla alıyorum kısırlaştırmayı ücretsiz yaptırabileceğim bir merkez bulamaz mıyım acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Öncelikle çabalarınız için teşekkür ederim. Bir çok öğrencinin aksine sorumluluklarınızın farkındasınız. Sultangazi'de İBB Cebeci Rehabilitasyon Merkezi var. Sahipli olduğunu söylemeyip sokakta düzenli olarak beslediğinizi söyleyerek kısırlaştırmasını yaptırabilirsiniz. Bazı Rm'ler erkek kedi kısırlaştırmıyor ama denemenizde fayda var bence.

      Sil
  17. Merhabalar, scotish fold cinsi erkek kedimizi 14 aylıkken kısırlaştırdık. Operasyon iyi geçti çabuk toparlandı. Mamasını değiştirdik, biraz zayıflama belirtisi gösterdi. Ancak 03.04.2015 tarihinde kısırlaştırmadan 1,5 ay sonra bir akşam hastalandı, sık nefes almaya başladı, hemen veterinerimize götürdük ve müdahale edildi. Damar yolu açıldı,iğneler vuruldu, oksijen verildi. Ancak ertesi gün kedimizi kaybettik. Rontgenden bakarak akciğerlerin su topladığını söyledi veterinerimiz. Bu rahatsızlıktan önce hiç bir belirti tespit etmedik. Oyuncu ve bize daha yakın olmuştu. Kısırlaştırma mı sebep oldu diye kendimizi yiyoruz şu anda. Kısırlaştırmanın böyle bir sonucu olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Basiniz sagolsun cok uzgunum...
      Olum acisini pespese iki defa yasadim nasil can yakar biliyorum.
      Erkek kedilerin kastre islemi acik ameliyat seklinde olmaz, bununla ilgisi oldugunu hic dusunmuyorum. Yazdiginiz belirtiler akciger yangisina benziyor. Ve bir de Fip'e... Ikisi de maalesef ki olumcul olabiliyor. Eger ki ureticiden, petshoptan aldiysaniz populasyon nedeniyle Fip olma ihtimali cok yuksek :( Fip'in islak formu ani belirti ve ardindan ani olumu getirir.

      Sil
    2. Cevabınız için teşekkür ederim. Petshoptan almamıştık, doğduktan birkaç gün sonra gidip görmüş ve 6 hafta emzirme süresini de bekleyerek eve getirmiştik.Doğduğunda arka ayaklarda tutmama oluyordu. Daha sonraki haftalarda düzelmişti. Bunun için veterinerimize de danışmış ve kemikleri için ilaç kullanmıştık.Eve getirdiğimizde ve sonrasında yürümesinde falan sıkıntı olmadı. Son dönemde biraz zayıflamıştı. Ama o kadar kocaman olmuştu ki normal diye düşündük, vet e de sorduk tabii. Biz neyi atladık, neyi göremedik. Bir check up filan yaptırsaydık bir yararı olur muydu. Ama sürekli vet kontrolünde idi. Tırnakları için bile vet e gidiyorduk. Tüyleri topaklanmasın diye malt veriyorduk. Aniden bunu yaşamamız bizi kahretti. Bizi anlayan biri ile konuşmak iyi geliyor. Bu yüzden size yeniden yazıyorum. Tekrar teşekkür ederim.

      Sil
    3. Bence olması gereken; yılda bir hatta 6 ayda bir tahlil yaptırıp sağlığını takip etmek... En azından ileride oluşabilecek bazı hastalıklara önlem alınmış olunur. Ama bazı hastalıklar var ki sinsi ilerliyor ve maalesef tedavisi mümkün değil. Elimizden gelenler bir yere kadar...

      Sil
  18. Merhaba, 7 aylık dişi bir kedim var şu an. Sokak kedisi olan annesi evde doğum yapmış, yavrular evden hiç çıkmamış ve başka hiçbir kediyle teması olmamış fakat hiçbir aşısı da yapılmamış şu ana kadar. Şu anda tamamen sağlıklı ve huzurlu görünüyor kedim, iştahı yerinde ve hareketli. Bir kaç gün önce azıklık dönemine girdi, sadece 2 gün kadar sürekli miyavlayıp koltuklara süründü, su anda atlatmış gibi görünüyor. Benim kafamı karıştıran konu, şu durumda önce aşı yaptırıp kısırlaştırma için beklemeli miyim? Arka arkaya olmasının sağlığına bir zararı olur mu? Ve 7 aylık olmuş ve aşıları bu kadar gecikmiş bir kediye hangi aşılar yaptırılır? Bir tehlikesi var mı? Aydınlatırsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Aşılama için yaş önemli değil çok fazla(yaşlı olmadığı sürece). Benim tavsiyem; kedinize kan tahlili yaptırmanız ve bir engeli yoksa öncelikle kısırlaştırmanız. Kısırlaştırdıktan sonra aşılamaya başlarsınız. Çünkü tüm aşılarının bitmesi zaman alacaktır, bu arada tekrar kızgınlık dönemine girebilir. Ki aslında aşılama için de olması gereken öncelikle tahlil yapılmasıdır. Sonuçta bu aşılar da zehir ve altta yatan bir hastalığı varsa bunu tetiklemesi mümkün.

      Sil
  19. Merhaba, kedimi kısırlaştırmakta biraz geç kaldık sanırım bazı nedenlerle şuan 1.5 yaşında ama uzun bir sürede kızgınlıktan çıkmıyor düzelmiş gibi olsa bile ara ara severken yine belirtiler gösteriyor. Kısırlaştırmak için kızgınlığının tam geçmesini bekliyoruz durum böyle olunca da olmuyor yardım da edemiyorum ve gerçekten çok üzücü bi olay eğer bu konu hakkında bir öneriniz varsa çok mutlu olurum, şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  20. Merhaba. Ben sokaktan hamile bir kedi sahiplendim yaklaşık bir ay önce doğurdu. Evde doğurdu. Ben bu kizi zamanı gelince kisirlastirmak ve sahiplenmek istiyorum aslinda zaten teknik olarak sahiplendim suan bahceli bir evde yaşıyoruz ama cok kisa zamanda tasinacagiz yavruları ve anneyi mecburen tasindigimiz bahcesiz eve sehir ortamina goturecegiz. Kendimi berbat hissediyorum bu konuda. Yavrulardan da sadece bir tanesini sahipleneb I lecegim ne bileyim yalniz kalmasın diye düşündüm. Hani yavrusunu alip gitmiyor ama bazen kendi başına çıkmak istiyor icim parcalaniyor iyilik mi kötülük mu ediyorym ona diye. Hayır şöyle birsey de var doğumdan sonra bazi komplikasyonlar oluştu ve veterinerde iki gun serum arti bir kac gun antibiyotik kullandi yani sokakta dogurmus olsa bilemiyorum nolurdu belki de bebekler annesiz kalacaktı. Bize güveniyor. Ama ben cok tuhaf hissediyorum bu konuda kendimi zaten arkamda bir sürü guzellik bırakacağım benden duzenli mama yiyen su icen hem onlara üzülüyorum hem de bu kıza. Moral olarak çöktüm resmen.

    YanıtlaSil
  21. Merhaba sevgili kedim badem 2yıldır bizimle geçen sene kısırlaştırdık amelyatı yandan yapıldı yani o zamanlar kediyle alakalı sıfır bilgiye sahiptim sadece veteriner eve gelip aşılarını yapıyordu şimdilerde kızgınlık dönemine girdi ve eskisi gibi geceleri evde bağırıyo onların hiç biri önemli değil sağa sola çiş yapıyo sanırım koku bırakıyo ne yapmam gerekir inanın çok mutsuzum hergün yastık yıkıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Bunun nedeni iceride parca kalmasindan olabilecegi gibi bobrekustu bezlerinin duzensiz calismasi nedeniyle de olabilir. Ultrason ve kan tahliliyle sorunun ne oldugu bulunabilir diye dusunuyorum. Cok gecmis olsun

      Sil
  22. Gerçekten hoş bir yazı olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  23. Merhaba 9 aylık dişi kedim var ve yaklaşık 1 aydır evin çeşitli yerlerine idrar yapmaya başladı. Kızgınlık belirtisi olarak miyavlama ve sürtünmesi çok yok. İdrar probleminin sebebi kızgınlık mıdır ? Kısırlaştırmayı düşünüyorum fakat yaşından önce yaptırılmaması gerektiğini duymuştum beklemek gerekir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.
      Evet, ciftlesemedigi icin bu sekilde tepki gosteriyordur size. Disi kediler cogunlukla 6. Aydan itibaren ergin olurlar. Hekiminiz muayene sonucunda uygunlugunu soyleyebilir. Bence vakit kaybetmeden bir ziyaret edin hekiminizi, hem siz hem de kedicik rahatlar :)
      Simdiden gecmis olsun

      Sil
  24. Merhabalae bir sorum olacakti.
    Daha önce hiç dogurmamis kedim eve aldigim yavru kedimi emziriyor böyle bir olaya tanik oldum mumkunati varmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Kedilerin icgudusel olan bu davranislari gayet normaldir bence :) Benim bir kedim de yavrulara karsi cok anac :)

      Sil
  25. Merhaba. 7 aylık kedimin 25-30 günlük hamile ve 3 bebeğinin olduğunu öğrendim bugün. Sevinemedim malesef( çünkü arka ayağı sakat doğum riskli dedi veteriner.kürtaj için vicdanım el vermiyo ilk anneliği ve günah olur diye çok düşünüyorum. Bi taraftan kendisi çok küçük bakıma muhtaç bebeklere bakamaz belki doğumdan bile çıkamaz diye üzülüyorum. Veteriner aynı anda hem kürtaj hem kısırlaştıralım dedi ama çok kararsızım.ve sürekli ateşi çıkıp sanki havale geçirir gibi etrafında dönüp tiki oluyor gözünde ve ağzında. Yine aynı durumda olduğu için yarın getirin dedi. Lütfen vicdanımı rahatlatıcak ve yol gösterecek çok acil cevap bekliyorum lütfen..

    YanıtlaSil
  26. Merhabalar. Dünkü msj sanırım ulaşmadı. Acil yardımınıza ihtiyacım var. Şans 7 aylık ve ayağında köpeklerin saldırısı sonucu problem var. Dün sürekli ateşlenmesi sonucu veterine götürdüğümde tahmini 25-30 günlük hamile olduğunu öğrendim. Doğumun riskli olabileceğini kürtaj ve kısırlaştırma yapılmasını söyledi veteriner. Ama vicdanen 3 cana kıyılması beni çok rahatsız ediyor. Sizce ne yapmalıyım lütfen yorumunuzu çok acil bekliyorum. Şu an ateşi düşsün diye hastanede. Ve haber bekliyo veteriner. Çok kararsız ve rahatsızım. Günahını ve annelik hakkını almak istemiyorum. Bi yandan da doğumda sorun olup şansa bişe olur diye düşünüyorum işin içinden çıkamadım. Veteriner dün ultrasonda 3 hareket var demişti. Bugün tam canlanmamış kesecik var 3 tane dedi. Lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Öncelikle çok geçmiş olsun.
      Ben çok fazla kediyle haşır neşir olduğum için edindiğim deneyimleri aktarabiliyorum sadece. Çok zor bir durum, her iki kararda da can kaybı söz konusu olabilir.
      Doğumun riski bacağı ve kasılamaması mı bilmiyorum ama şöyle bir örnek verebilirim; Bir kaç yıl öncesinde, hamile bir kedinin doğuramadığını görmüştüm sokakta. Bebeğin bir kısmı çıkmış öylece inleyerek geziyordu. 7/24 açık bir kliniğe götürdüm ve sezaryen yaptılar kediye. Bebekler de anne de kurtuldu. Böyle bir ihtimal düşünülemez mi?

      Sil
  27. Öncelikle teşekkür ederim. Bebekler 35 günü geçtiği için cana kıymak vicdanıma ters geldi. İnşallah sorunsuz bi şekilde doğar bebişler)) gözetim altında tutup, problem olursa veteriner yardımıyla doğum yapmasını uygun gördüm sizinde söylediğiniz gibi. Tekrar teşekkür eder, bu can dostu minikleri sevdiğiniz ve yardımlarınız için yüreğinize sağlık diyorum. Hoşçakalın

    YanıtlaSil
  28. Hızlı bir okuma yaptım kısırlık ve karşıtları için yazdıklarınıza aynen katılıyorum. erkek kediler 8-12 ay arasıdır genel olarak bilinir.ancak istisnalar 6-7 aylık erkeklerinde kızgınlığa girdiğini gördüm bu da yedikleri mama ve genetiği değiştirilmiş yiyeceklerin etkisinden ötürü oluyor aynı durum artık insanlarda da var. dişiler de 6-8 ay olsa da 4.5 aydan itibarende olabiliyor artık. birde kısır maması için düşük kalsiyum yerine fosfor olmalı . yani magnezyum ve fosfor oranı yüzde 1 in altında olması gerek. Cenk i.

    YanıtlaSil
  29. Hızlı bir okuma yaptım kısırlık ve karşıtları için yazdıklarınıza aynen katılıyorum. erkek kediler 8-12 ay arasıdır genel olarak bilinir.ancak istisnalar 6-7 aylık erkeklerinde kızgınlığa girdiğini gördüm bu da yedikleri mama ve genetiği değiştirilmiş yiyeceklerin etkisinden ötürü oluyor aynı durum artık insanlarda da var. dişiler de 6-8 ay olsa da 4.5 aydan itibarende olabiliyor artık. birde kısır maması için düşük kalsiyum yerine fosfor olmalı . yani magnezyum ve fosfor oranı yüzde 1 in altında olması gerek. Cenk i.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayrıca ksıırlaştırma zamanı olarak sadece türkiye de bekleyin deniyor.zaten türkiyede hep ezber düzen var. özellikle parazitlere karşı . neyse orası daha derin,, yurtdışında belirtiler olmadan yapılır ki bu daha sağlıklı belirtilerden sonra yapılınca aklına gelmesi ve yaptığı davranışarı tekrarlama durumu da oluyor. ayrıca bu bir ekstradır ama mesela erkek için 12 ayı beklemeden daha erken yapılan bir operasyonda kedi normalden biraz daha iri boyuta ulaşabilir.

      Sil
    2. ayrıca ksıırlaştırma zamanı olarak sadece türkiye de bekleyin deniyor.zaten türkiyede hep ezber düzen var. özellikle parazitlere karşı . neyse orası daha derin,, yurtdışında belirtiler olmadan yapılır ki bu daha sağlıklı belirtilerden sonra yapılınca aklına gelmesi ve yaptığı davranışarı tekrarlama durumu da oluyor. ayrıca bu bir ekstradır ama mesela erkek için 12 ayı beklemeden daha erken yapılan bir operasyonda kedi normalden biraz daha iri boyuta ulaşabilir.

      Sil
    3. Merhaba,

      Yorumunuz için teşekkür ederim.
      Evet dediğiniz gibi ortalamanın altında da kızgınlığa girenler var. Örnek olarak da eve aldığım bir kediyi gösterebilirim :) İsmi erkek. 7 aylık civarındayken genel bir kan tahlili yaptırmak için kliniğe gittik. Hekim kontrol ettiğinde erginliğe ulaştığını söyledi ve buna istinaden kısırlaştırdık.
      Dişi kedilerimin hepsini belirti görmeksizin kısırlaştırdım ama erkek kedilerin idrar yolu tıkanıklığı vb. hastalıkları nedeniyle onları kısırlaştırırken daha temkinli davrandım.
      (Parazit konusu başlı başına bir olay zaten)

      Sil
  30. benim 2 kedim var biri erkek biri dişi.erkek olanı aileme bırakmıştım çok tüy dökülüyordu ikisi sürekli evde zıplıyorlardı.şimdi ikisi de çok üzülüyor.yemek yemiyorlar doğru düzgün.dişi kedi kızgınlık dönemindeymiş hiç fark etmemiştim.çifteleşiyorlardı sürekli.o yüzden anlamadım galiba.şimdi hem ayrıldıklarından hem kızgınlık dönemi olduğundan sürekli acı acı miyalıyıyor,sürekli uyuyor,üzüntülü üzüntülü sesler çıkarıyor.kahroluyorum haline :( erkek kediyi getirteceğim memleketten ama getirmek de baya sıkıntılı.bir de getirdiğimde çifteleşecekler hamile kalacak bir sürü yavruları olur ne yapayacağımı bilmedim.ikisini de mi kısırlaştırmalıyım? birini kısırlaştırsam erkeği mi dişiyi mi?bulunduğum yerde evcil hayvanlarla ilgilenen bir klinikte yok zaten.çevre illere falan bakacağım artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      İki dostu bir araya getirme kararıyla en iyisini yapmışsınız bence :) Mümkünse ikisini birden kısırlaştırın derim ben. Ama aynı zamanda yapılamayacaksa, öncelikle dişinin kısırlaştırılmasını isterdim. Çünkü kızgınlık dönemine girmiş ve her tekrar onun için risk demek. Veteriner hekim muayene ile de sizi yönlendirebilir.

      Sil
  31. Merhaba çok güzel bir şekilde bilgi vermissiniz öncelikle Teşekkürler ben yavru kedi sahiplenecegim 4-5 aylık 1 yaşına gelmeden kisirlastirma onerilmiyormus annemle kalıyorum eğer geceleri miyavlama yada püskürtme turu bişi olursa evde sıkıntı çıkar onun için daha önce kisirlastirsak bi sorun olur mu kedimin sağlığını etkilermi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Beğenmenize sevindim :)
      Erkek kedinin bir yaşından önce kısırlaştırılmaması, cinsel erginliğe ulaşmamış olmasından dolayı. Ama kedilerin bir çoğu erken zamanda giriyor artık erginliğe. Veteriner hekim muayene ederek zamanının gelip gelmediğini anlar, 7 aylık ve sonrasında bunu hekiminize danışabilirsiniz.
      (Bu arada her erkek kedi koku bırakmaz, miyavlamaz sakin olarak da geçirebilir bu dönemini:)

      Sil
  32. Merhaba cok guzel ve acıklayıcı bır sekılde cevap verıyorsunuz.Benımde bır kac sorum olacak bende cok ama cok kedı beslemek ıstıyorum vede vandan van kedısı gelecek 1-2 aydan yavru olarak benım aklımı karıstıran soru su erkek kedımı almalıyım yoksa dısı kedımı bırde duyduguma gore erkek kedılerın kısırlastırılması daha kolaymıs galıba bu yuzden erkek almayı dusunuyorum sızın tavsıyenız nedır acaba ?

    YanıtlaSil
  33. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  34. Merhabalar öncelikle bilgilendirici yazınız için çok teşekkürler.
    Ben kedilerimden birini kısırlaştırma ameliyatı sırasında kaybettim maalesef. Veteriner hatasıydı, yazınızda bahsettiğiniz anesteziye duyarlılık söz konusuydu ancak öncesinde hiçbir test yapılmadığı için bu saptanamamıştı. Bende bu konuda çok bilgili değildim ve veterinere güvenmiştim.
    Şimdi diğer kedimi kısırlaştırmak istiyorum. O da dişi, bir taraftan uzun yıllar onunla beraber olabilmek için, sağlığı ve mutluluğu için kısırlaştırılması gerektiğini biliyorum ancak diğer yandan içimde inanılmaz bir korku var. Düzenli götürdüğüm veterinerle görüştüm, kendisinden fiyat istedim ancak bana çok uçuk bir fiyat söyledi. Öğrenci olduğum için karşılamam zor. Biraz araştırma yaptığımda ise Fatih Hayvan Hastanesi hakkında bir çok insanın memnun olduğunu öğrendim. Genellikle herkes ilgili ve özenli olduklarını söylemiş. Kızımın ameliyatını orada yaptırmayı düşünüyorum, bu konuda varsa bilginiz veya öneriniz paylaşırsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  35. Merhaba yazinizi okudu hormonal iğnelere ve haplarla ilgili fikirlerinizi biliyorum ancak 1 buçuk yaşinda dişi kedim var kısırlaşırmak istiyorum ama kizginlik döneminden cikmiyor 2 3 gun normaldi yaptiramadim o sürede pes pese tekrarlayacagini tahmin edemedim başka bir sehirde yaptirmaa lazim birde yasadigim yerde operasyon yapabilicek bir vet yok. Sormak istedigim hormon ignesiyle kizginlik bastirilip operasyon yapilir mi. Bir defa kullansam bir sakincasi olur mu ailemle yasiyorum herkes çok sikayetci bana kalsa gecmesini beklerim ama ailemin ve komsularimin sabri kalmadi lutfen yardimci olun 2 vetle görüştüm farkli seyler söyledi kararsizim

    YanıtlaSil
  36. Mobilden verdiğim yanıtları şu an maalesef ki göremiyorum. Sorunu devam eden varsa ve tekrar yazarsa çok sevinirim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  37. Merhabalar öncelikle bilgilendirici yazınız için çok teşekkürler.
    Ben kedilerimden birini kısırlaştırma ameliyatı sırasında kaybettim maalesef. Veteriner hatasıydı, yazınızda bahsettiğiniz anesteziye duyarlılık söz konusuydu ancak öncesinde hiçbir test yapılmadığı için bu saptanamamıştı. Bende bu konuda çok bilgili değildim ve veterinere güvenmiştim.
    Şimdi diğer kedimi kısırlaştırmak istiyorum. O da dişi, bir taraftan uzun yıllar onunla beraber olabilmek için, sağlığı ve mutluluğu için kısırlaştırılması gerektiğini biliyorum ancak diğer yandan içimde inanılmaz bir korku var. Düzenli götürdüğüm veterinerle görüştüm, kendisinden fiyat istedim ancak bana çok uçuk bir fiyat söyledi. Öğrenci olduğum için karşılamam zor. Biraz araştırma yaptığımda ise Fatih Hayvan Hastanesi hakkında bir çok insanın memnun olduğunu öğrendim. Genellikle herkes ilgili ve özenli olduklarını söylemiş. Kızımın ameliyatını orada yaptırmayı düşünüyorum, bu konuda varsa bilginiz veya öneriniz paylaşırsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  38. Size bir sorum olucaktı ameliyatla kısırlaştırılan kediler çok acı çekiyor benimde bir dışı kedim var ameliyatsız doğal ilaç veya haplarla kısırlaştırmanın yöntemi var mı bir fikriniz var mı bu konuda

    YanıtlaSil
  39. Merhaba verdiğiniz bilgiler için çok tesekkurler benim kızım da bu gun itibari ile kizginliga girdi önceki yazılardan muayenede kizginlik anlaşılıyor dediniz benim hekimim yeni görmesine rağmen kızgınlığı anlamadı ve sonrasında kizginlik başladı bunu anlamanın yolu basit bir muayene mi yoksa kan tahlili mi ve kisrlastirmada önce yapılması gerekli tahlil varmi

    YanıtlaSil
  40. Merhaba benim kedim 2 yaşında ve erkek kısırlaştırmak istiyoruz sizce yaşından dolayı bi sıkıntı olur mu? Bi de ben videosunu falan bile izlerken dayanamadım içim parçalandı sonrasında canı çok yanar mı ölüm falan gibi bi sonuç olur mu çok korkuyorum :(

    YanıtlaSil
  41. Merhabalar herkese,
    Son sorulara hitaben genel bir yanıt vermek istedim. Ameliyat sonrası tabi ki acı çekiyorlar ama kedilerin acı eşiği bizlere göre çok daha yüksek ve kendilerini çabuk toparlayabiliyorlar. Kızgınlık döneminde yaşayacağı ağrıları düşünerek bunu bir kez yaşaması daha doğru bence.
    Daha önce de yazdığım gibi; ameliyatta anestezi riski en yüksek olan. Kedinizi tanımayan bir hekimse gittiğiniz gerekli olan tahlilleri ve muayeneyi yapmasını isteyin. Ameliyat için sorun teşkil edecek bir şey yoksa ameliyat sırasında da bir sorun yaşanmayacaktır.

    YanıtlaSil
  42. Merhaba😊 2 yaşında bir erkek kedim var. 1 yaşını tamamladığında kisirlastirdik. Fakat gecen yil ve bu yil aralik ve haziran aylari gibi çiftleşme hareketleri ve sıçratma seklinde işemeleri sergilemeye devam ediyor. Geçen yil ocak ayında idrar yolu enfeksiyonu teşhisi kondu ve 5 gün boyunca iğne vuruldu. Veteriner tavsiyesiyle mamasını da değiştirdik. Fakat bu sene yine ayni sorunu yaşıyoruz. Kedimin karakterine işlemiş olabilir mi biz her sene bu durumla mi karşılaşacak gibiyiz çünkü 😐 daha önce meme tümörü ameliyati geçirdi 6aylıkken. Biraz hassas bir kedi çok çabuk hastalanır ve etkilenir herşeyden. Bu yüzden bilemiyorum ne yapmam gerektigini. Bu sefer baska bir veterinere gittim ve yine mamasini degistirdi umarım mamayla geçecek durumdadır. Çünkü hem kumuna idrar yapiyor hem kiyafet ve mobilyalara. Artık nasil bas edeceğimi şaşırmış durumdayim.😢

    YanıtlaSil
  43. merhaba .. ben 8 aylık scottish fold kedimi bugün kısırlaştırdım ..ertesi gün ve ameliyattan 3 gün sonrada igne yapacaklarını söylediler enfeksiyon kapmaması için.. birde dikişlerin üzerini bandajlamışlar .. ayrıca çok yararlı buldum blogunuzu bütün yorumları okudum çok teşekkür ediyorum degerli bilgilerinizi biz patiseverlerle paylaştıgınız için... yapılacak aşılar normalmidir .. merak ettigim sardıkları bandaj nasıl çıkacak .. yarını bekleyemedim ..)) tekrar teşekkürler.. sevgilerimle

    YanıtlaSil
  44. Merhaba, benim 7 aylık bir erkek kedim var. Daha idrarını serpiştirme veya koku olmadı fakat bazı hareketlerinde değişim var ve çok çabuk huzursuzlaşıyor. Kısırlaştırmayı düşünüyorum ama hala aklımda bazı sorular var. Veteriner hekimim kısırlaştırma oluyor mu diye kedime baktı olabileceğini söyledi ama internette erkek kedilerin 1 yaşından önce kısırlaştırılmaması yönünde yazılar okudum. Ne yapmam doğru olur bilemiyorum. Benim için kedim o kadar önemli ki ona birşey olmasını asla istemiyorum. Sizce ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi günler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Hekiminiz kontrolünde kısırlaştırma olur dediyse sorun çıkacağını sanmıyorum. Cunku önemli olan yaşından ziyade, kedinin gelişimini tamamlaması. Yine de kedinizi en iyi tanıyan sizsiniz, bu durum onu cok mutsuz etmiyorsa biraz daha bekleyebilirsiniz.

      Sil
  45. merhaba cok guzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık 1 hafta önce bende dişi kedimi kısırlaştırdım ama tuvalet ihtiyacı için bahçeye bıraktığımda erkek kediler peşini bırakmıyolar kısırlaşmadan öncede böyleydi ama kedimde kızgınlık belirtileri yoktu merak ettiğim eğer çiftleşirse ne olur bir hastalk vs. gibi biseyle karşılaşırmıyız bir de dikişleri ne zaman düşer doktor eriyen dikiş dedi ama hala duruyorlar cevabınız için şimdiden teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  46. Acil yardım. Evde kızgınlık döneminde erkek kedim var .bide kisir disi kedim var.ona tecavuz etmeye çalışıyordu devamli.kisirlastirma için gün aldık fakat bu aksam dışı kedimin makatindan sürekli kan geldiğini gordum.tecavüz etmiş anlaşılan sabah veteriner götürülen ama su an ne yapmalıyım bilmiyorum

    YanıtlaSil
  47. Merhaba bu guzel yazi icin ve yorumlara verdiginiz itinali yanitlar icin sizi kutluyorum. Ve bende sizden bir konu hakkinda destek rica ediyorum. 9 aylik bir disi kedim var. Ve su an 2.kizginlik donemini yasiyor. Bu surec oldukca uzucu ve yipratici benim icin. Kisirlastirmayi dusunuyorum ancak ameliyat surecine nasil dayanicam bilemiyorum. İsin kotusu ciftlestirmeyi dusunsem dogumuna nasil dayanirim onu da bilemiyorum :) merak ettigim su ki kisirlastirmazsam eger kizginlik donemleri kizimin saglina zarar verir mi boyle yasamasinin zarari nedir ona? Simdiden tesekkur ederim.iyi calismalar

    YanıtlaSil
  48. Merhaba dışı kedimi 5 gün önce kisirlasturdim ve şimdiye kadar sadece 1 kez kaka yaptı çok nazlı bi kedi hareketlerinde çok bi fark yok fakat kaka yapmaması hiç normal değil yarın tekrar veterinere götüreceğim . Kabız olmuş olabilir mi.

    YanıtlaSil
  49. İsmim Doktor Michael Baldwin, Iowa Lutheran Hastanesi'nin bir temsilcisi, Organ cerrahisinde uzmandırız ve böbreklerin satın alınmasıyla ilgileniriz ve hastamız böbreğe bağış yapmaya karar veren herhangi bir donöre büyük miktarda para ödemeyi kabul etti. onları kurtarın ve Iowa City, ABD'de bulunuyoruz.
    Böbreğinizi satmakla ilgileniyorsanız, lütfen ilerlememiz için bize geri dönmekten çekinmeyin.
    Ve eğer ilgilenirseniz bizim e-postamız: iowalutheranhospital@gmail.com

    YanıtlaSil
  50. İyi günler bir konu hakkında fikir almak istiyorum evimde baktığım 3 yaşında bir oğluşum var 6 aylıkken kısırlaştıröıştım o yönde bi sıkıntımız yok sağlıklı tombiştir:))iş yerinde avmde evden kaçmış geçen sene tanıştığım bir dişi kesi vardı yaklaşık bir senede baktık yalnız bıdık 2 kere Doğum yaptı ve yavruları hep ölü doğdu şimdi o kızımı oğluma arkadaş olarak alıcam ama tek korkum yeniden çiftleşmiş olabilmesi hamileyse o şekildede alamam benim sorum hamileyse veterinerimiz kısırlaştırma yapabilir mi Yinede

    YanıtlaSil