12 Şubat 2015 Perşembe

Kedilerde Tüy Yumağı Oluşumu ve Çözümler

tuy-yumagi
Alıntıdır

      Merhabalar herkese. Yorucu ve üzücü geçen onca zaman içerisinde burasıyla ilgilenmeye fırsatım olmadı. Bunun nedenini de başka bir postta uzun uzun yazacağım. Şimdi, özellikle bu sene çok fazla artan tüy yumağı nedenine değinmek istiyorum...

      Hepimiz biliyoruz ki; kediler titiz hayvanlardır. Sürekli kendilerini yalayarak temizlenme ihtiyacı duyarlar. Özellikle de mevsim geçişleri nedeniyle tüy dökümünün arttığı bu zamanlarda onların titizliği midelerinde tüy yumağı oluşumuna neden oluyor. Yuttukları tüyleri dışkı ya da kusma yoluyla atabiliyorlar ama sindirim sorunu yaşayan kediler bu konuda pek başarılı olamıyor ve mideden atılamayan tüyler bağırsağa ilerleyip bağırsağın tıkanmasına neden oluyor. Bunun birden çok belirtisi var ama erken önlem alabilmeniz için en önemli belirti olan uzun süreli kabızlık ya da bir gün ve fazlasında dışkılamama fark ettiğiniz an veteriner hekimizi ziyaret etmeniz gerekir. Bu belirtiler haricinde; iştahta zamanla azalma (mama yeme miktarı azalırken sonrasında kuru mamayı hiç yemez, sadece konserve mama yer. Son safhada ise yeme isteği tamamen kaybolur), halsizlik, sürekli kilo kaybı, sarılık gibi belirtiler de tüy yumağı soruna işarettir.

      Yukarıda saydığım belirtilerden bir ya da bir kaçını gördüğünüzde muhakkak veteriner hekiminizi ziyaret etmenizi ve ilaçlı röntgen çekmesini öneririm. İlk safhalarda ciddi bir belirti olmadığı için hekim malt yedirmenizi söyleyerek sizi gönderebilir ama tıkanıklık olduğu zaman malt çok fazla işe yaramıyor. Bu nedenle ilaçlı röntgen ile bağırsak durumunu görmesi ve ona göre bir yol çizmesi çok önemli. Eğer ki röntgende bir tıkanıklık görülürse, içerideki miktara göre ya oral yolla bağırsağını hareketlendirecek ilaç içirir ya da lavman yaparak atmasını bekleyebilir. Her iki durumda da dışkılama yapsa dahi tekrar ilaçlı röntgen ile bakılıp tamamen temizilendiğini görmek önemli. Eğer ki hala içerisinde bir tıkanıklık varsa ameliyat gerekecektir. Ameliyat da tıkanıklığın yerine miktarına göre değişir. İlk alternatif; alttan açarak, bağırsaktaki tüy topağını el ile rektuma ittirerek kendisinin dışkı yoluyla atmasını sağlamak. Bu mümkün olmuyorsa da; bağırsağı keserek tüy yumağını almaktır. Tabi bağırsak kesilirse bunun iyileşme süreci uzun ve biraz riskli. Enfeksiyon kapabilir, dikiş tutmayabilir... Bu nedenle ameliyat sonrasındaki ilk iki gün hiçbir şey yedirilmez kediye.
Ve gözlem altında tutularak dışkıları kontrol edilir. Eğer ki dışkılamada bir sorun yoksa taburcu olacaktır. Tabi bir süre yaş gıda ile beslenip bağırsağı yormaması gerekecek. Eh kediciği de gün doğdu :)

      Buraya kadar tüy yumağı oluşumunda hekiminizle birlikte izleyeceğiniz yolu yazdım. Peki tüy yumağı oluşumunu engellemek ya da azaltmak için ne yapabiliriz ?
Öncelikle haftada üç gün tavsiye edildiği kadar malt macunu yedirebiliriz. (Aynı içerikli ödül mamaları da kullanılabilir)
Kedi çimi alarak sindirimi rahatlatmasını sağlayabiliriz.
Hairball mama alıp yedikleri mamaya karıştıtabilir ya da ayda bir dönüşümlü olarak iki mama kullanabiliriz. (Hair skin/derma vb. mamalar deri ve tüy bakımı için, hairball mamalar ise tüy yumağını engellemek ya da oluşanı dışkı yoluyla atmak içindir)
Arada konserve mamalarına az buçuk zeytinyağ (bir kedi için 1cc/dolu 1 çay kaşığı) karıştırabiliriz
Bunların haricinde en demirbaş olanı da tabi ki kaliteli bir mama kullanmak. İçeriği kötü olan mama kedimizin sindirimini yavaşlatır ve bu da tıkanıklığa davetiye çıkarır.

      Bunları nasıl bu kadar net bildiğime gelirsek; iki bebeğimi bu yüzden gökyüzüne uğurladım...
Hafife alınmaması gereken, hekimin yanlış yönlendirmesiyle ölümcül olabilen bir rahatsızlık bu. Dilerim ki hiçbir can bu yorucu süreci yaşamaz. Hepsine sağlıklı, güzel bir ömür diliyorum.
Bol patili, mutlu günler...

22 yorum:

  1. Korktum şimdi:( Veteriner hizmetlerinden oldukça uzağız burada. Anlaştığımız bir veteriner belirli aralıklarla gelip aşılarını ve sağlık kontrollerini yapıyor. Mamalarımızı getiriyor. Şimdilik sağlıkları iyi ama bu tür bir şeyler ya da başka ağır bir rahatsızlıkları olursa işimiz zor. Hairball mamayı ve malt macununu not aldım.Bilgilendirme için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 7/24 açık klinik olmadığında bile ne kadar rahatsız olmuştum, sizin durumunuz daha da zor :(. Umarım hiç gerek kalmaz kliniğe, sağlıklı uzun ömürleri olur :) Asla bir hekim kadar donanımlı olamam ama yardım edebileceğim bir şey olursa seve seve ! Yazmanız yeter.
      Sevgiler

      Sil
    2. İyi akşamlar lütfen bana yardım edin kedim devamlı kıl yumağı kusuyor topak topak çıkartıyor malt kullanıyorum hair ball mama kullanıyorum çim veriyorum devamlı tarıyorum ama dışkısıyla değil ağız yoluyla çıkartıyor Buda midesini perişan ediyor iki gün kendine gelemiyor yemek yiyemiyor halsiz düşüyor başka ne yapabiliim sizin tecrübelerinize ihtiyacım var

      Sil
  2. Benim kedim de tüy yumağı yüzünden ameliyat oldu :( Tüyün bu kadar bela olabileceğini hiç düşünmemiştim ! Bilgilendirme için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin kediciğinize de çok geçmiş olsun. Ben de tüy topağının bu kadar sorun yaratabileceğinin farkında değildim, acı deneyimlerle öğrendim maalesef...

      Sil
  3. Yazdığım yorumlar gözükmemiş, hiç farkında değilim :(

    YanıtlaSil
  4. İçinde kedi isminin geçtiği herseyi seviyorum bloğunuda görünce cennete düşmüş gibi hissettim bian inanılmaz derecede kedi hastasıyım 4 yasında bir oğluşum var bloğunu hemen takibe aldım canım şimdiden yeni paylaşımlar için tskler. Sevgilerle bloğumada beklerim

    YanıtlaSil
  5. İçinde kedi isminin geçtiği herseyi seviyorum bloğunuda görünce cennete düşmüş gibi hissettim bian inanılmaz derecede kedi hastasıyım 4 yasında bir oğluşum var bloğunu hemen takibe aldım canım şimdiden yeni paylaşımlar için tskler. Sevgilerle bloğumada beklerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim, çok teşekkürler :) Ben de kedi sevenleri daha bir ayrı seviyorum :)
      Oğluşunuza da sağlıklı, uzun yıllar dilerim.Hemen ziyarete geleceğim, sevgiler...

      Sil
  6. Merhaba,
    Eşimin allerjisinden dolayı evde kedi besleyemiyorum ama bahçemizde kedi evi yapıp beslenmelerini sağlıyoruz. Kediler hakkında fazla bilgim yok, elimden geldiğince bakmaya çalışıyorum. Blogunuzu takibe aldım bana da beklerim. Sevgilerle....
    www.neclasolen.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Ben suna inaniyorum ki; onlari sevmek ya da merhamet gostermek icin evde bakmak gerekmiyor. Onlari elinizden geldigince koruyup beslemekle ne iyi yapiyorsunuz :) Hosgeldiniz.

      Sil
  7. oldukça güzel faydalı bir yazı

    YanıtlaSil
  8. Benim kedimdede şuan tüy yumağının neden olduğu bağırsak tıkanıklığı sorunu var. Kedim 9 yaşında ve Veterinerimiz yaşlı olduğu için ameliyatı kaldıramaz diyor.iğne ve lavmanla çözmeye çalışıyor. Şaşkın durumdayım ne yapacağımı bilemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun. Ameliyatın fazlaca riski var zaten bir de yaş eklenince daha da zorlaşır.
      Konserve mama (içine zeytinyağ koyarak) yedirmeniz dışkılamasını kolaylaştırır. Özellikle kedi çimi tüy atımında çok etkili bunu da denemenizi öneririm. Bir de kefirin probiyotik özelliği nedeniyle iyi geldiğini okudum. Hekiminize da danışarak ev kefirini deneyebilirsiniz.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim. Şuan yapılan iğnelerle ishal şeklinde günde bir kez dışkılayabiliyor. Ama tüy yumağını atamıyor. Orda keçeleşmiş. Enjektörle hem yağ hem konserve mama yediriyoruz. Onu atması için kusmaması gerekiyor. Kefir ve kedi çimi kusturmak içinmi yoksa dışkı yoluyla atılmasına yardımcı olurmu? Bu arada malt da yediriyorum. Ev yapımı Kefir bulabileceğim bir yer varmı? Tekrar teşekkürler

      Sil
  9. Çok teşekkürler güzel bir yazı olmuş, evcil hayvan forum sitemiziden daha detaylı bilgiler de alabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  10. Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen iowalutheranhospital@gmail.com adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin.
    Ayrıca +1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

    NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  11. Bu, sağlıklı ve
    100% böbrek satmak konusunda ciddi Dr merhamet irtibata gerekir
    Hastane en kısa zamanda.
    E-mail; drmercyhospital686@gmail.com Şu anda böbrek nakline ihtiyaç duyan birçok hastamız var.
    Finansal nedeniyle böbrek para satmak için bir fırsat mı arıyorsunuz
    ve böbreğinizi 800.000 Euro tutarında satın alacağız.
    Ayrıca tedaviye ihtiyacınız varsa HIV / yardım tedavisine de sahibiz.
    şimdi bize e-posta gönder,
    E-POSTA; drmercyhospital686@gmail.com
    WhatsApp: +2348100367800
    whatsapp +491639478840
    İçtenlikle,
    Dr. Mercy Hastanesi

    YanıtlaSil
  12. Bu, sağlıklı ve
    100% böbrek satmak konusunda ciddi Dr merhamet irtibata gerekir
    Hastane en kısa zamanda.
    E-mail; drmercyhospital686@gmail.com Şu anda böbrek nakline ihtiyaç duyan birçok hastamız var.
    Finansal nedeniyle böbrek para satmak için bir fırsat mı arıyorsunuz
    ve böbreğinizi 800.000 Euro tutarında satın alacağız.
    Ayrıca tedaviye ihtiyacınız varsa HIV / yardım tedavisine de sahibiz.
    şimdi bize e-posta gönder,
    E-POSTA; drmercyhospital686@gmail.com
    WhatsApp: +2348100367800
    whatsapp +491639478840
    İçtenlikle,
    Dr. Mercy Hastanesi

    YanıtlaSil
  13. www.tuzlaevdenevenakliyati.com

    YanıtlaSil
  14. Bu Mayo Clinic'ten genel bir mesajdır ve böbrek satın almakla ilgileniyoruz, eğer bir böbrek satmak istiyorsanız, lütfen aşağıdaki e-posta adresimizden doğrudan bizimle iletişime geçin.
    mayocareclinic@gmail.com
    Not: Bu güvenli bir işlemdir ve güvenliğiniz garanti edilir.
    Daha fazla bilgi için lütfen bize bir e-posta mesajı gönderin.

    YanıtlaSil