5 Temmuz 2013 Cuma

KEDİ NEZLESİ - KEDİ GRİBİ

    
kedi-nezlesi-kedi-gribi

     Herkese merhaba,
     Kedi gribi hakkında yorumla ve mail olarak çok fazla soru geldiği için, bu yazımı tekrar güncellemek istedim.

      Ben kedi gribiyle 2013 yılında iki kedimi kısırlaştırmak için veteriner kliniğine bıraktığımda tanıştım! Kedilerim bir hafta kadar klinikte kaldıktan sonra eve getirdim ve hapşırmalar başladı. Tabi hemen tekrar kliniğe gittik ve kedi gribinin başlangıcında olduklarını öğrendim. Antibiyotik ve vitamin tedavisine başlandı klinikte ve bir haftalık tedavi sonrasında toparlanmaya başladılar. Ama bu hastalık belirli zamanlarda tekrarlamaya başlayınca birçok forum sitesini okudum, farklı hekimlerle görüştüm ve kedilerimin de durumuna göre onlara neyin iyi gelip gelmediğini öğrenmeye başladım.

            Öncelikle kedi gribinin ne olduğundan ve belirtilerinden bahsetmek istiyorum. Kedi gribini (Solunum yolu enfeksiyonu) oluşturan birden çok viral ve bakteriyel ajanlar olsa da; en sık görüleni herpesvirus (FHV) ve calicivirustür (FCV). Belirtileri ise; halsizlik, iştahta azalma, ateş, burun akıntısı-tıkanıklığı ve buna bağlı olarak nefes almada güçlük, göz akıntısı ve buna bağlı olarak göz kapaklarının çapaklanıp şişmesi ve müdahale edilmemesi durumunda gözde ülserleşme, hapşırık, ağızda ya da pati altlarında yara (calicivirus) gibidir. Bu hastalığın kuluçka dönemi 2-6 gündür. Yani kediniz bu virüsü kaptıktan 2-6 gün içinde belirtileri göstermeye başlar. İyileşme dönemi ise 14-21 gün arasında olur. Bu virüsü alan kedilerin çoğunluğu taşıyıcı olarak hayatlarına devam ederler. Yani herhangi bir hastalık belirtisi yokken sağlıklı bir kediye hastalığı bulaştırma riski vardır. Ayrıca bağışıklık sistemleri düştüğünde hastalık tekrar nüksedebilir.
            Bu hastalık kediler arasında oldukça bulaşıcıdır. Hapşırık ve öksürükle virüsler 1-2 metrelik alana yayılabilirler. Ayrıca göz, ağız akıntısı ve bu akıntıların temas ettiği objelerle de kolaylıkla bulaşabilir. Tabi bir de bizim farkında olmadan taşıma durumumuz da var! Bu nedenle kedinin bulunduğu ortamın uygun dezenfektanlarla temizlenip havalandırılması önemlidir. Ben normalde çamaşır suyu kullanmam evde ama bu hastalık döneminde kullandım çünkü çamaşır suyu virüsleri kısmen de olsa yok edebiliyor. Eczane ya da medikal dükkanlardan sorup alabileceğiniz dezenfektanları da kullanabilirsiniz. Yabancı kedileri sevdikten sonra kendinizi de dezenfekte etmeniz önemli. Ben özellikle hasta bir kediyle ilgilendiğimde, ellerimi kolonyayla temizlerim ve eve geldiğimde holde (oraya kediler girmez, kapısı kapalıdır) üstümü değiştirip çıkardıklarımı direkt makineye atarım. Fazla evhamlı olduğumu düşünebilirsiniz J Ama o kadar çok uğraştım ki hastalıklarla, buna mecbur kalıyorum.
            Hastalığın teşhisi veteriner hekim tarafından yapılacak olan tam kan tahlili, mukoza tahlili ile kesinlik kazanabilir ama birçok hekim genel muayene ile tanıyı koyup ona göre bir tedavi uygular. Kedi gribinin tedavisi antibiyotik ve vitamin takviyesiyle yapılıyor ama şunu da belirtmek isterim ki; antibiyotiklerin virüsler üzerinde bir etkisi yoktur. Ama bu virüslerin neden olabileceği sekonder enfeksiyonları önlemek adına geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanılması tavsiye ediliyor. Bu nedenle de hastalığı ilk kez geçiren bir kediniz varsa önleyici tedavi olarak antibiyotik kullanabilirsiniz. Tabi bu antibiyotikleri de dikkatli kullanmak gerekiyor. Bazı antibiyotikler bu enfeksiyonlar için yetersiz kalabiliyor ve ayrıca dozajı da kedinin yaşına, kilosuna, hastalığın seyrine göre doğru ayarlamak gerekiyor.
Vitamin olarak da Lysine (amino asit), balık yağı, C vitamini ve antioksidanı dönüşümlü olarak kullanıyorum ben. Lysine ve balık yağı, Lysine ve C vitamini gibi. Hastalık zamanında her gün kullanılabilir ama ben önlem amaçlı olarak haftada iki gün veriyorum artık. Kullandığım markalar da; Vetri Science markasından Vetri Lysine Plus, Omega 3-6-9 ve Antiox 100 mg ve Natur Vitta-C. Vetri Science markasının ürünlerini yurt dışı sitelerinden alıyorum çünkü Türkiye’de çok pahalıya satılıyor ve çoğu ürünü bulamıyorum. Antiox 100 mg satışı da durdurulmuş sanıyorum ki, bulamıyorum. Ama bunun yerine yine aynı markanın Cell Advance isimli çok kapsamlı bir vitaminini buldum onu alacağım. Bunlar benim kullandığım ve tavsiye edebileceğim vitaminler ama kedinizi en iyi tanıyan ve ona iyi gelecek olanı gözetecek olan sizsiniz.
            Yukarıda yazdığım vitaminlerin fiyatları biraz pahalı. Eğer ki bunları alamazsanız bebekler için olan multivitaminler, imuneks şurup/kapsül, immuzinc gibi vitaminler ve eczaneden alacağınız balık yağı da fayda sağlayacaktır. Ben sokaktaki kedilerimden hasta olan olursa bunlardan biri ya da ikisini kullanıyorum. Özellikle yavru kedilerde görülen gözlerde şişme, akıntı için de yine eczaneden alacağınız antibiyotikli göz damlası düzenli kullanımda işe yaracaktır. Gözlerini temizlemek için ılık çay kullanabileceğiniz gibi, eczacıya borik asit de hazırlatabilirsiniz. Borik asit göz için iyi bir dezenfektandır ama bu işi bilen yetkililer tarafından hazırlanmalı muhakkak.
            Sokakta yaşayan dostlarımız kedi nezlesine yakalanmış ise ilaç-vitamin desteği haricinde yemek yemesi de takip edilmeli. Burnu tıkandıysa koku alamadığı için yemeyecektir. Sizin müdahale etmeniz gerekebilir. Bunun için de veteriner kliniğinde satılan a/d konserve mama ya da tavuk etini haşlayıp ezerek verebilirsiniz.
            Son olarak da; özellikle kediniz yavruyken gerekli aşılarını yaptırmayı ihmal etmeyin, tam bir koruyuculuk sağlamasalar da daha kolay atlatmasına yardımcı oluyorlar. Kedi gribi ve birçok viral hastalık, kedilerin yavru döneminde şiddetli geçiyor. 3-4 yaşından sonra daha hafif belirtilerle seyrediyor. Ayıca çok bulaşıcı olduğundan bahsetmiştim. Bunun için de kedinizi götürdüğünüz kliniğin temizliğine ve aldığı önlemlere dikkat etmenizi ve kedinizi mecbur kalmadıkça pansiyon gibi kalabalık ortamlara bırakmamanızı tavsiye ederim.


115 yorum:

  1. Kullandığınız ilaçları yazmanız mümkün mü?

    YanıtlaSil
  2. Üst solunum yolu enfeksiyonları için olan antibiyotiklerin bir çogu kullanılıyor.
    Benim kedilerime veterinerimizin önerdigi; bir kısmı için Baytril (Vet. ilacı) bir kısmı için Macrol oldu.
    Ayrıca; destek amaçlı Supravit vitamin ve İmuneks (10 mg) kullandım.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim.Bende sokak kedileri için bir şurup aldım. Şimdi ismi aklıma gelmedi yazarım:)

    YanıtlaSil
  4. teşekkür ederim benim için aydınlatıcı oldu

    YanıtlaSil
  5. Tam aradığım şey! teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Kedim yeni üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalandı:(Aksırık ve iştahsızlık belirtileri üzerine gittik.Diğer kedime de bulaşmaması için ayrı odalarda tutmaya başladım.Çok zorluyor üzülüyorum onları ayırdığım için ama üzgünüm.Antibiyotik hap kullanıyoruz şu anda.Kontrollere gidiyoruz.Umarım bu hastalığı atlatırız :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun zaman olmus, umarim iyilesmistir kediciginiz.
      Araliklarla bagisiklik guclendirici takviyeler de verirseniz iyi gelecektir.
      Gecmis olsun.

      Sil
  7. 2014 aralık ayında sokakta bulduğum yavru kedinin durumunu görünce kıyamadım. İyileştirmek için eve aldım. Burnu sümük içinde zor nefes alıyordu. Birkaç gun annesini yakalamaya calıstım ama olmadı. Sonra anneyi hiç görmedim.

    Kediyi kaloriferli banyomuza koydum. İlk hafta kedi çok kuçuk olduğundan (2 aylık gibi) 7 gun boyunca 25 mg cipro verdim. Pek bir iyileşme olmadı. Kedicik kaloriferi annesi sandı sanki altında kıpırdamadan yattı.
    Sonraki hafta veterinere goturdum. Veteriner ampisilin antibiyotik iğne ile kortizon yaptı 5 gun boyunca. İlaçlar suresince biraz iyi oldu. Tedavi bitince hastalık hapşırma ve öksürme yeniden nüksetti. Burun akıntısı başladı.
    Yeniden vete gittik. Bu sefer 1 hafta dinlendik ve 1 hafta sonra depo kortizon ile 1 cc gentavet yaptı 5 gun boyunca. Tedavi suresince iyi oldu bitince burun akıntısı ve hapşırma yine başladı.
    Bu arada kedicik buyumeye devam etti. Artık banyodan dışarı çıkmaya başladı ufak ufak. Evde 6 yaşında bir kedim daha var. Buyuk kızım yavrudan pek hoşlanmadı ve yanaşmak istemedi.
    Veterineri değiştirirsem faydalı olabilir diye tavsiye edilen başka bir yere gittik. Yeni doktorumuz kan testi yaptıralım aids, fib, lösemi olabilir dedi. 350 tl istedi. 350 tl çok gelince o zaman burun akıntısından ornek alıp tahlile gönderdik. 150 tl mail oldu. Tahlil sonuçları bakterinin duyarlı olduğu antibiyotikleri belirledi.

    Synulox isimli antibiyotik ile tedaviye başladık. 2 gunun sonunda yavru ishal olunca tedaviyi kestik. Yeniden veterinere gittik. Bağırsakları düzenleyici Hills D/C mama ile cipro antibiyotik onerdi. Mamaya başladık ve 5 gun sonra garanti olsun diye depo antibiyotik iğne yaptı ve ek olarak 62,5mg lık cipro antibiyotik ile 9 gün devam ettik. Tedavi suresince öksürme aksırma azaldı. Tedavi bitince yine sümükler arttı, hapşırmaya başladı. Bu arada yavru da 4 aydır bizimle ve büyüdü. Evdeki 6 yasındaki diğer kedim yavrudan pek hoşlanmamıştı. Ancak yavru buyuyup dışarı çıkmaya başlayınca mecburen diyologları arttı. Ne kadar ayırmaya çalıştıysam da yavrunun buyuk kızımın mamasına suyuna musallat olmasına engel olamadım.

    Geçen gun buyuk kedimin de hapşurduğunu ve aksırdığını görünce bu hastalık galiba bulaşıcı diye korktum. İnternetten araştırmaya başladım. Azitro , l-lysine ve immuneks önerilerini denemeye karar verdim. Zaten antibiyotik dışında diğerleri bağışıklık destekleyici. 3 gundur her ikine de bu 3luden veriyorum. Gunluk 62,5 gr azitro, 500mg solgar l-lysine ve 10mg immuneks vermeye başladım. Antibiyotiği toplam 6 gun kullanıp bırakacağım. Diğerlerine bir sure daha devam edeceğim. l-lysine tableti yarıya bolup cam bir bardak altı ile ezip tereyağ ile karıştırıp yediriyorum, top top yetiriyorum. Yutturmak çok zor koca tableti. Zor beğenen buyuk kedim afiyetle isteyerek kendi yedi. Şimdilik kuçuğun oksuruk kesildi. Buyuğunkini de duymaz oldum. Umarım artık tedavilerin faydasını goruruz. Kuçuk için bu kadar antibiyotik kullanmasının bir yan etkisi olacak diye korkuyorum açıkçası.
    Gelişmeleri ayrıca yazarım. Bu sorunlarla karşılaşan olursa belki faydası olur diye paylaşmak istedim. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba hasta ve ölmek üzereyken sokakta bulduğum yavru kedimi ne kadar antibiyotik ve tedavi görsede sümük ve hapşırıktan kurtaramıyorum.yazınınızı okuyunca çok benzer bir durum olduğundan merak ettim.şuan 8 aylık ve her hapşırdığında hala heryere sümükler saçıyor.tedaviniz işe yaradı mı öncelikle ve kullandığınız destek vitaminleri nerden alıyorsunuz nasıl kullanıyorsunuz.bşr de burundan alınan örnek tahlili sonuç verdimi.bu kediyi bu sümükten kurtarmam lazım diğer kedimde hapşırmaya başladı:(

      Sil
    2. Azitro kullandığınız zaman küçük kediniz kaç kg di birde kaç cc verdiniz

      Sil
    3. Ben kedime toz şeklinde suya katıp verilmesi gereken ilacı naptımsa içiremedim nasıl içirebilirim yardım lütfen 😥😥


      Sil
    4. Merhaba. Suya katılmak zorunda mı? Krem peynir içine koyup, patisine az az sürerek yalamak zorunda bırakabilirsiniz.

      Sil
  8. Ben kedi yeni besliyorum burnunun sol tarafi (sol burun delligi islak )evde gunduz yokuz .takip edemiyoruz.bu nezle baslangici olabioirmi.hapsirma yok.oksuruk yok.bilen varmi bu konuda bisey ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burun akmasi degil islakliktan bahsesiyorsak: Ates vs. Olmadigi muddetce kedilerin burnu islaktir aslinda. Bu da saglikli oldugunu gosterir.
      Yine de bir kac gun gozlemlemenizde fayda var. Saglicakla buyusun kediniz :)

      Sil
  9. yaklaşık bir buçuk ay önce sokak kedisi olan bir yavru kediye bakmaya başladık. şuan 3 aylık oldu. ancak emsalerine göre küçük duruyor. ilk aldığımızdan beri çok hareketli bir kedi değildi. bu durumdan şüpelenip veterine götürdük. ancak çokufak olduğu için olabileceğini söylediler. daha sonra ateşi olduğunu fark ettim. ilk kez kedi beslemediğim için biraz sıcak olduğunu düşündüm ve bunun için veterinere götürdüm. bu seferde ateşini ölçüp tam adını hatırlayamadığım bir hap verdiler. bu sırada supravit ve ceclor kullanmaya başladım. bağışıklık sistemini güçlendirmek için kulanmaya devam ettim. sürekli karnı şişiyordu. bu yüzden önce kabızlık sandığım için tuvaletini sürekli kontrol ettim. sonra ağzının, burnun ve kulaklarının içinin sarılaştığını gördüm. idarıda sarı oluyordu. biri sağlıklı dediği ve bence hiçde sağlıklı görünmediği için bir başka veterine daha götürdüm. sarılık olduğunu söyledi. internettende araştırdığımda iştahsızlık, ateş, hareketsizlik ve sarılık vs. gibi belirtilerin FIP hastalığına işaret ettiğini gördüm. ancak ne yapacağım hakkında hiç bir fikrim yok ve bu durumda kalmasına daha fazla dayanamayacağım. supravite devam edip yaş mama ve çiğ et yedirmeye başlayacağım. lysine almayı istiyorum ama tam adı nedir nereden ulaşabilir ve nasıl kullanabilirim hiç bir fikrim yok. bu konuda bana yardımcı olabilirseniz sevinirim. yaşama şanslarının düşük olduğunu biliyorum ve hiç bişey yapasam bile elimden geleni yapmış olmak, en azından iyileştirmeyi denemiş olmak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Çok geçmiş olsun. Bence öncelikle tam donanımlı bir klinik ve deneyimli bir hekim bulup hastalık nedenini netleştirin. Kedilerde birbirine benzer semptomlar gösteren çok hastalık var bu nedenle teşhis kolay konulamayabilir. Şu sıralar yine tüy yumağı nedeniyle bağırsak hatta mide tıkanmaları çok oluyor. Tuvaletini yapsa dahi belki de tıkanıklık nedeniyle tam çıkamıyordur. İlaçlı röntgenle bakılması da en azından bu ihtimali eler. (Sarılık bağırsak tıkanıklıgında da olan bir durum).
      Fip teşhisi konulabilmesi için; kan alınıp eliza testi ile antibody ve titer seviyelerinin yorumlanması gerekir.
      Benim kullandığım marka Vetri Science. Ödül maması şeklinde, tadını da bir çok kedi seviyor. (Ki Fip ise lysine in iyi gelmeyeceği yönünde de makaleler var bu nedenle çekimserim.).

      Sil
    2. .Bu yazıma da göz atmanızı tavsiye ederim.

      http://kedibutik.blogspot.com/2015/02/kedilerde-tuy-yumagi-olusumu-ve-cozumleri.html

      Sil
    3. Merhaba ,
      Yazınızı açamadım :(( Bizde de nezle durumu var ama ben bu tuy yutma ve cıkarmaişleminide cok merak edıyorum

      Sil
    4. ayni durumu yasadik. sokaktan 2 aylikken buldugum 1 gozu disina cikmis olan tekir erkek olmasina ragmen hic buyumedi. 8 aylikken kisirlastirmak istedigimde vet cigerlerini dinledi ve viral bir hastaligi olabilecegini bu yuzden cok mecbur kalirsam (eve isaretleme yaparsa idrarla, kacmaya calisirsa vs) kisirlastirmam gerektigini soyledi. hatta gozunu biraz tedavi edebildik ama akinti devam ettigi icin gozun komple alinmasi lazimdi ameliyatla. o ameliyati bile erteliyorduk. 1 yasindayken evden 1 ay uzak kalmak zorunda kaldim ben. cok da duskundu bana evde annemlere falan sokulmazdi. o arada sanirim hastaligi baslamis ama annem ben uzulmeyeyim diye soylememis. eve dondugumde karninda sarkma var henuz sisme yoktu. sarkmayi arastirdigimda yaglanma olabilecegi bilgisine rastladim. o surecte bazi saglik sorunlari ve tasinma sebebiyle veterinere gidemedik. tasinma isleri bittiginde 1 hafta icinde karni sismis haldeydi. corona pozitif cikti. bazi veterinerler evdeki diger kedilere de bulastiriyorsun vs dedi boyle bir bulasma uluslararasi literaturde var olmamasina ragmen. sarilik ve anemi de basladi. virbagen omegayi getirtmem gerektigi soylendi ama maalesef ulasamadim ilaca. karnindan sivi cekimi yapildi, kafa bir tarafa dondu kaldi kismi felc gibi. kurtaramadik biz. bircok seyi maddi imkansizliktan dolayi yaptiramadim. sizinki umarim yasiyordur, bilgi verirseniz cok memnun olurum

      Sil
  10. Merhabalar, benim kedim de de hapşurma öksürme var burnu akıyor her hapşurduğunda etrafa mukoza ları sıçrıyor . Veterinere gidiyoruz kullandığımız ilaçlar 2 aydır sonuç vermedi .
    Azro şurup - immuzinc vitamin ve l-lysine versem işe yarar mı ?
    Bağışıklık Sistemini güçlendirir üst solunum yolu enfeksiyonunu durdurabilirmiyim.
    azkaysun@gmail.com adresime mail atarsanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Immune süper bir şurup arka ayakları hastalık sonrası tutmayan fib dediği vetin tahlil yapmadan tabiki teşhisi ayaklandirdi kilo aldırdı süper bir bağışıklık güçlendirici

      Sil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. AZITRO ILAC KURTARICIMIZ OLDU!!
    Kedimi sokaktan buldugumda ust solunum yollarinda iltihap vardi. 1 yil boyunca sadece hapsiriyor ve her yeri sumuk yapiyordu.HEM ona hem bize cok zorluk oluyordu.Nefes alisinda problem vardi. Bir suru vet e goturdum antibiyotik onerdiler. antibiyotik tedavisi uygulandiginda 1 hafta kadar iyilesip yine eski haline geri döndü. Antibiyotik kedimi yoracagindan daha basit yontemlere basvurmaya karar verdim. AZITRO KUllandim. 2 senedir kedim hic hapsirmiyor ve gayet rahat nefes aliyor. En az 5 veterinerin bu omur boyu boyle gider dedigi seyi azitro degistirdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabe ben de aynı şekilde sokaktan aldım kedimi ve 1 senedir sürekli hapşırıyor. Antibiyotik kullandık geçmedi. En son 1 hafta antibiyotik iğnesi yapıldı , kesildi 10 gün ama tekrar başladı. Siz azitroyu hangi dozajlarda ne kadar sıklıkla verdiniz kediye ? bilgilendirirseniz çok sevinirim :)

      Sil
    2. Makrolid antibiyotiklerin cogu ust solunum yolu enfeksiyonlari icin kullaniliyor ama maalesef ki yeterli olmuyor. Cunku antibiyotikler bakteri kaynakli hastaliklari onlemekte basarili oluyor, viral olan bu hastalik icin yetersiz kaliyor. Ben de ilk kez bu durumla karsilastigimda, hekimlerin verdigi antibiyotikleri bir guzel uyguladim ama hani derler ya ilacla 7 gunde ilacsiz bir haftada diye, aynen oyle bir durum.
      Bu hastaligi kolay atlatmanin en kolay yani kediciklerimizin bagisikligini yuksek tutmaktir. Ozellikle herpes virusu icin onerilen lysindir. Ben Vetri Science markasininkini oneririm. Yine ayni markanin Antiox adindaki antioksidanini ve balik yagini donusumlu olarak kullaniyorum. Bizim haylazlar mevsim gecislerinde hafiften bir hapsirikla geciriyorlar artik :)

      Sil
    3. Teşekkür ederim, bu zihin açıcı yardım için. Ben de bir deneyeyim umarım işe yarar. Sümük'ümle sümüksüz günler geçiririz artık

      Sil
    4. Rica ederim. Sumuk'unuze gecmis olsun cok, sevgiler.

      Sil
    5. Merhaba, Azro ben de daha evvel kendime kullandım. Alerjik astımlı bir kedi. Fakat ben bilincsizce sadece yedi gün kullandım. Duyduğuma göre Azro farklı kullanılıyormuş. Beş gün kullanıp, beş gün ara sonra beş gün daha kullanılıyormuş sanırım. Siz nasıl yaptınız? Ayrıca vitamin de kullanmak istiyorum. Önerebilir misiniz kendi deneyiminiz var ise.

      Teşekkürler,
      E

      Sil
    6. Sevgili Adsız,
      Bahsettiğiniz antibiyotiğin beş gün kullanılması öneriliyor. Geçmediği takdirde beş gün daha kullanılabilir ama bu kedinin bünyesini yorabilir. Her hastalık ve her kediye antibiyotik yararlı olmayabiliyor. Blogda isimlerini verdiğim vitaminlerden, kedinize iyi gelecek olanı kullabilirsiniz.

      Sil
  13. Sokakta besledigim kedi ust solunum yolu enfeksiyonlu. Azro surup aldim yetiskin kedi kac ml vermeliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 5 mille sulandırıp 2 ml verebilirsiniz eğer kedimiz yavru değilse

      Sil
  14. Sokakta besledigim kedi ust solunum yolu enfeksiyonlu. Azro surup aldim yetiskin kedi kac ml vermeliyim

    YanıtlaSil
  15. Herkese merhaba. ben bahçemde 7 tane kedi besliyorum. 5 i kardeş 2 si farklı. Kardeş olan kedilerden bir tanesi iki günden beri sadece ağızdan nefes alıyor. Mama yemiyor su içmiyor. Üst solunum yollarında bir sorunu olduğunu düşünüyorum. Veterinere götürecek maddi imkanım yok. Ne yapabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Çok geçmiş olsun.
      Bu kadar ilerlediyse muhakkak hekim kontrolü gerekecektir. Ciğerlerine kadar inebilir. Çevrenizde işi ticarete dökmemiş bir hekim bulabilirsiniz.
      Götüremeyecekseniz yukarıda da yazdığım Lysine, balık yağı, C vitaminini dozaj aşmadan kullanabilirsiniz. (Lysine+C Vitamini ya da Lysine+Balık yağı olarak kullanılabilir)

      Sil
  16. Herkese merhaba. ben bahçemde 7 tane kedi besliyorum. 5 i kardeş 2 si farklı. Kardeş olan kedilerden bir tanesi iki günden beri sadece ağızdan nefes alıyor. Mama yemiyor su içmiyor. Üst solunum yollarında bir sorunu olduğunu düşünüyorum. Veterinere götürecek maddi imkanım yok. Ne yapabilirim.

    YanıtlaSil
  17. Fatih Ayyıldız13 Ocak 2016 23:03

    Merhaba,

    Öncelikle burda yaşadıklarınızı yazdığınız için çok teşekkürler çünkü belkide bir küçük patinin hayatını kurtardınız diyebilirim.Benim şu anda iki tane kedim var. Limon büyük ve sağlıklı olan kedim. Zeytin ise daha küçük olan ve hasta olan kedim. Zeytin'i limon'a arkadaş olsun diye edindim ve engelli bir kedi edinmeyi çok istiyordum. Onu edindiğimde ise iki gözü görmüyordu ve o kadar zayıftı ki muhtemelen bir gün daha yaşayamayacaktı.Doğuştan kaptığı viral virüs yüzünden iki gözüde görmüyordu ve muhtemelen 2.5 aylıktı. Annesi ve kardeşleri belli ki terketmişti. Çok zayıftı elime almaya korkuyordum.Ürkekti,halsizdi,gözünün bitanesi iltihap yüzünden kocaman şişmişti ve her yeri enfeksiyonluydu.Nefes alırken inanılmaz hırıltı çıkarıyordu ve bazen nefes almakta zorlandığını hissedebiliyordum.Yarım saatte bir kocaman bir sümükle (afedersiniz) hapşırıyordu.Kısaca gerçekten çok kötü durumdaydı.Miyavlayamıyordu bile boğazındaki enfeksiyondan.

    Veterinere götürdüm tabi. Yorumlarda yazan arkadaşların da yaşadığı gibi veteriner bir şırınga vitamin ve bir şırınga CLAMOXLY LA vurdular. Bu şekilde birer gün arayla beş defa gittim. Aynı zamanda veteriner bana evde uygulamam için izotonik süspansiyon denilen serum benzeri bişey verdi.Ama bu ismi havalı olan şeyin aslında baya baya bildiğimiz tuzlu su olduğunu servis arkadaşımdan öğrendim. Bu şekilde bir veya iki hafta hırıltısı düzeldi,yemesi normale döndü ve gözünün bitanesini Limon patlattığı için enfeksiyonu aktı. Veterinerin söylediğine göre Limon'a bulaşma ihtimali var olduğu için iki ayrı odalarda tutuyordum ve Zeytin odada tek başına inanılmaz sıkıldığı için günde sadece yarım saat bir araya getiriyordum.Onda bile çok korkuyordum geçer diye (Ancak daha sonra öğrendim ki Limon'un iki karma aşısını Zeytin'i edindikten önce olduğu için geçme ihtimali çok düşükmüş.Ama veteriner Zeytin'in durumu gerçekten çok kötü olduğu için bu şekilde uygun görmüştü).Biraz uzattım. Veteriner seanslarından sonra Zeytin yaklaşık iki hafta sonra yine eski haline dönüyordu. Bi daha veterinerin yolunu tuttum ancak yine döngü tekrarlandı. Bir karar vermem lazımdı. İnsan için olan ilaçlar hayvanlar için de zararlı olur düşüncesi beni çok düşündürüyordu ancak zeytin'e baktım ve hayatta kalmak için çok çabalıyor. Bu şekilde hayatını devam ettirmesinin pek mümkün olmayacağı için bişey yapmam gerekiyordu ve bu siteye denk geldim. Baya bir araştırdım ve antibiyotiklerden fayda gören sahipleri gördükten sonra umudum biraz daha yükseldi. Hemen burada tarif ettiğiniz gibi bir tane Macrol 125 ML aldım,sıvı olduğu için uygulaması çok kolay bu arada, bir de immuzinc şurup aldım. Hemen yılbaşından önce üç gün aynı saatte 1 cc Macrol ve 1 cc immuzinc verdim. Değişime inanamadım.3 gün antibiyotikten sonra 2 gün sadece vitamin uyguladım. 5 gün sonra nefes alması tamamen düzelmişti. Hapşırık nerdeyse hiç kalmamıştı ve inanılmaz enerjikti. Limonla evin içinde koşturmaya başladılar. Ben her ihtimale karşı bir hafta geçtikten sonra iki gün daha üst üste antibiyotik verdim. Nedense vermem gerektiğini hissettim. Tolamda da hiç kesmeden 2 hafta boyunca Immuzinc verdim. Tabi bu süreçlerde kilosunu baya da toparladı.Toparlak bişey oldu. Ancak hala ürkek. Doğduğundan beri hergün gözüne damla,ağzına çeşit çeşit acı ilaçlar veriliyor. Ama limonla bana alışmaya başladı bile. Şu aralar yine bir kaç hapşırığını duydum ama artık eskisi gibi olmayacağından eminim. Ne zaman hapşırırsa 1 cc vitamin,yarım cc antibiyotik yapıştırıyorum :) artık aşılanacak kadar sağlığa kavuştu.

    Yaşadıklarım bu şekide.Kesinlikle kedilerin yaşama içgüdülerine hayran olduğumu söyleyebilirim. Aynı zamanda bence hiç bir insanın olamayacağı şekilde bünyeleri çok sağlam. Zeytin'in evime ilk geldiği zamanı ve şu anı karşılaştırdığımda neden 9 can dediklerini anlayabiliyorum. Ben burada anlatılanlardan çok şey öğrendim,umarım sizde anı şekilde faydalanırsınız :)

    YanıtlaSil
  18. Blogunuzdaki yazılarınızı okumaktan keyif alıyorum, başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  19. benim kedim daha yavru 2 buçuk aylık ama veterinere aşı için götürdüğümüzde dişinde intahap olduğunu fark ettiler. antibiyotik tedavisi başlattılar. 3 gündür antibiyotik oluyor ben onu göremeiyorum . tam iyileşti bugün lösemi aşısını olucak derken hasta olduğunu söylediler.Neden hasta bilmiyorum lütfen yardım edin Topak'ıma bir şey olursa ben mahvolurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.
      Yorumunuzu geç fark ettim kusura bakmayın lütfen. Umarın Toprak'ınız artık iyidir.

      Sil
  20. Merhaba sanırım artık destek alabilirim sizden kedimi veterinerden sahiplendim kisirladtiktan sonra bahçede bakıldığı için kronik viral enfeksiyonu var orda zaten tedavisi oldu ama aldıktan sonra hapşırma ları çoğaldı burun akıntısı kötü durumda antibiyotik kullandık bağışıklık kullandık sanasol vitamin de ancak burun tıkanıklığı onla beraber çıkan akıntı bitmedi neşesi yerinde olay kronik ama burun akıntısı değil veteriner artık bi işe yaramıyor şuan marbocyl ve immunes vitamin de sanasol kullanıyorum antibiotigi değiştirmem lazım varsa şu burun akıntı sini durdurabilecek bir şey lütfen önerin kedim 10 aylık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Öncelikle çok geçmiş olsun. Antibiyotik direnci için antibiyogram kültür yapılsa mesela, işe yaramaz mı ? Bence bir danışın derim hekiminize. Bir de bazı viral hastalıklar da bu durumu tetikleyebilir. Hekiminiz böyle bir şeyden şüphelendi mi ?

      Sil
  21. Ayrıca burun tıkanıklığı için denemediğim kalmadı ama kanama yapıyor o yüzden kullanmak istemiyorum azitro yazmışsınız doktor bi ara azitro diyip diğerini verdi. Azitro nun hangisi olacak ve ne şekilde verilecek acil bilgi verebilirseniz çok mutlu olurum

    YanıtlaSil
  22. Merhaba hepsi yapıldı hapşırık kalıcı olarak yerleşmiş dedi. Ara ara hapsiri çak dedi akıntısı da bu yüzden ama normalde geçmesi lazım gitmediğim hekim kalmadı zeytinyağlı burnunu sildiğim de rahatlıyor ama akıntısı nin ve tıkanıklığı nin bi çaresi olmazı lazım almadan önce sahibi kısırlaştırma yapmış sonra bahçeye koymuş doğal olarak kisirlasan ca bağışıklığı düşüp virali kapmış hani ona göre antibiyotik verdi ancak hafif geliyor bu yüzden sizden yardım istedim burun açıcı serum kullanıyorum bilinçsiz de değilim ama veterinerler ilaç bilg konusunda maalesef yetersiz

    YanıtlaSil
  23. Merhaba idrar yolu için hangi antibiyotik veriliyor idrarda kristalleşme kedilere...4 ayda defalarca gittik veterinere habire iğne antibiyotik her tekrarlamasında aynısı diyor...ve inanılmaz para döktük bu hangi antibiyotik alsamda ben götürsem yaptırsam...isminide söylemiyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kotervin kullandık biz veterinerimizle sonuç muhteşem oldu şükürler olsun

      Sil
  24. 12 yaşında Siyam bir kedimiz var.Kendisi 8 yaşlarında Feline Infectious Peritonitis (FIP) virüsü kaptı. Veteriner tedavisi olmadığını ancak bakreriyal enfeksyonların tedavi edilebileceğini söyledi ve bizim için zorlu bir süreç başladı. İlk önce kedi nezlesi yapıştı paticiğe. Antibiyotikler, vitamin takviyeleri ve bütün evin hijyenini sağlayarak ilk raundu atlattık. 2 ay öncesine kadar bir sorunumuz yoktu fakat bir anda iştahsızlık ve mama yemeyi reddettiği bir süreç başladı. Yutkunma zorluğunun nedenini araştırdık. Lenflerde bir şişlik yoktu. Yabancı bir cisim yutmuş olabileceğini düşünerek gırtlağına bakmak için ağzını açtığımızda diş etlerinin kanadığını ve şiştiğini gördük. Bu tabloya ağız kokusu da eşlik ediyordu. Hemen veterinere gittik ve paticiğe gingivit teşhisi kondu ve sorumlusu FIP idi. Veteriner yaşının kortizon tedavisine uygun olmadığını, ciddi karaciğer ve böbrek sorunları yaşayabileceğini ve kanamalı dişlerin çekilmesinin en uygun yol olduğunu söyledi. Paticiğin anestezi altında 7 adet dişi çekildi. Operasyon öncesi ve sonrası toplam 10 gün antibiyotik tedavisi gördü. Hill's AD mama, imuneks 10 mg ve Subravit şurupla nekahat dönemini atlattık. Fakat bir kaç gün öncesi tekrar ağızda salyalanma ve koku, mamaya karşı isteksizlik başladı. Bu sefer lenf bezlerinde de şişme oluştu. Hemen Macrol 125 ile antibiyotik tedavisine başladık, 12 saatte bir 1 cc Hill's AD mamaya katarak veriyoruz. Ek olarak imuneks 10 mg ile subravit'e devam ediyoruz. Benim danışmak istediğim; doz ve miktar uygun mu ve kaç günlük bir süreçte devam etmeliyiz. Korkumuz paticiğin yaşının ve maalesef FIP virüsünün daha ciddi sorunlara yol açması. Teşekkür ederiz...

    YanıtlaSil
  25. Merhaba sayın adsız . Pisiciginizin son durumunu merak ettim . Umarım iyidir .. ben FIP den kaybettim kedimi mayıs ayında :( çok lanet bir hastalık . Umarım pisiniz anlatmıştır

    YanıtlaSil
  26. Merhaba sayın adsız . Pisiciginizin son durumunu merak ettim . Umarım iyidir .. ben FIP den kaybettim kedimi mayıs ayında :( çok lanet bir hastalık . Umarım pisiniz anlatmıştır

    YanıtlaSil
  27. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  28. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  29. merhaba arkadaslar.2-3 aydir hapsiran ve nezle olan bi kedi vardi sokakta besledigim.nezledir gecer dedim,bu kdr onemli oldugunh bilmiyordum.1o gun once yemek verirken seviyim dedim bi baktim hayvancik anoroksiya gibi zayiflamis,arka ayaklari tutmuyo artik sendeliyo yururken hemen aldim vete goturdum.2gun serum yedi ve antibiyotik tedavisi gordu,almaya gittigimde sol on bacaginda odem olusmus,hala sendeliodu odem olustugu icin kalp var dedi vet ama hala gecmemisti nezlesi falan zaten vette cok basarizdi sanirim yeni mezundu benden daha az bilgisi vardi hatta.neyse odemi aldi eve geldik hemen.karantinaya aldim:)bodrum katinda bi odam var orda bakiorum bu sekilde hasta buldugum hayvanlari.baska minnosum daha var nezlenin ciddi oldugunu orenince onu hemen anneme gonderdim.4 gundur besliorum bu arada istahi yerinde yani hep yerindeydi.kilo aldi 4 gunde 300-400 gr kdr arka bacaklar normale dondu sendelemiyo artik.fakat nezle hala devam edio.sokaga birakirimda tekrar ayni duruma gelir diye korkuyorum.bu yuzden,azitro imunex ve l-lysne kullanicam 3-4 gun bunun yaninda bi antibiyotikte kullaniyim
    j bunlar yetermi.

    YanıtlaSil
  30. Merhaba kedisever arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var.6 yaşındaki kedim de hapşırık burundan iltihap belirtileriyle vet e gittik.viral enfeksiyon dendi bi gün arayla 4 doz antibiyotik oldu tamgecti derken bir hafta sonra tekrar başladı sonra 10 gün augmentin surup kullandık yine geçti gibiydi karma asini yenilendi bu arada veterinerin söylemesine göre tekrarladığı için alerjisi vardır dendi. Veteriner fakültesinde kan testi yaptırmanız gerektiğini ve ciğerlerinin iyi olduğu söylendi.ama kedim şuan tekrar hastalandı krize giriyor nefes alamıyor burundan ve ağızdan iltihap var burnundan hiriltisida var bayağı şiddetli.ama iştahı iyi .bu kan testi ücreti ne kadardır extra ne verebilirim veterineri değiştirmeyi düşünüyorum

    YanıtlaSil
  31. Merhaba ben 15 yaşında biriyim Sokakta bir kedi buldum burnu falan baya sümükle kaplıydı gözünün bir taneside kapanmış ara sıra hapsurur gibi oluyor dısarı malum kıs yaklastıgından dolayı soguk bende eve aldım bi sekilde ailemi ikna edip daha 2 3 saattir benimle bi kac gün icerisinde veterinere götürmek istiyorum belli ki grip gibi ama ailemin durumu pek iyi degil su sıralar okul masraflarım falanda baya var fiyatları ögrenebilirmiyim muayenelerin ilaçların ve diger ihtiyaclarinin iyi aksamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadıköy Belediyesi'nin hayvan merkezinde ücretsiz tedavi ettirebilirsin, sokaktan bulduğunu söylersen.
      Acıbadem Cad. No:15 Dinçer Apt. Kadıköy-İST.
      Tel : 0 216 325 17 32

      Sil
  32. Merhaba kediseverler,tavsiyelerinize ihtiyacım var. İki sene önce üç aylık kedim evden kaçtı ve bulduğumda çok hastaydı. Yatağına yatınca bile canı acıyordu hastalık bayağı ilerlemişti onda, ne kadar antibiyotik iğne kullansak da işe yaramadı ve iki sene önce 28 kasım da öldü. Şimdi iki yaşında başka bir kedim var. Birkaç gün önce nefes almakta zorlandığını ve gözlerinin yaşardığını fark ettim. Korkuyorum. Veterinere gittik, yine antibiyotik iğne verdi. İşinden mi anlamıyor bilmiyorum, iki seferdir iğne dışında bir şey vermedi veya söylemedi. Okul gereği yurtta kaldığım için onu sadece hafta sonu görüyorum, annemler de evde sadece veterinere götürmekle yükümlüler. Ek vitamin olarak imuneks mi almamı önerirsiniz? Üstelik hamile bir kedim daha var ve hep birlikteler. Gerçekten ne yapacağım, hiçbir fikrim yok. Hastalıktan kurtulma süreci çok uzun diye duydum, bu yaşa göre mi değişiyor? Mesela benim iki sene önceki yavru kedimi kurtaramama sebebim küçük olması mı? Bir sorum daha olacak, bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitaminli mamalar mı iyi olur yoksa vitamin takviyeli normal yemekler mi? Benimki mama yemiyor nedense. İyi akşamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Yanlış yönlendirmek istemem ama sanırım sizin kediniz de aynı sorunu yaşıyor. Göz akması, git gide kısılan göz, sabah uyandıklarında özellikle zor açılan ve tedavi edilmezse tamamen kaybedilen göz yada kedi... Uzun araştırmalarım sonucu Viral üst Solunum Yolu Enfeksiyonu olduğunu öğrendim.
      Benim 1 kedim her yıl mevsim geçişlerinde 1 kere bu hastalığı yaşıyor. Farklı veterinerlere gittim. Biri göz damlası verip 1 ay kullan dedi diğeri 1 ay boyunca kullanılmaz vs. uzun uzun anlattı tamam işini biliyor dedim fakat oda para tuzağıymış lazerle gözlerindeki kırmızılığı yaktı ve pomat verdi fakat geçmedi... İnternette araştırıp Azro şurubu buldum. 2 gün içinde kesin tedavi ile sonuç verdi.
      Bugün tekrar bu hastalığın başladığını farkettim fakat Azro'yu eczanelerden satın alamıyorum, Doktorlar da gülüp geçiyor... Bende şuan caresiz araştırma içindeyim fakat bulabilirsen Azro Şurup dikkatli kullanım ve yanında vitamin desteği ile gerçekten işe yarıyor.
      Hatta aynı enfeksiyon sokakta beslediğim bir kediye daha bulaşmıştı, diğer kardeşlerinin yanında en zayıf olanı oydu ve yine azro şurup temin edemediğimden ötürü, tanıdık eczane arayışı, dr. arayışı derken kediyi bahçemde ölü buldum...
      Bu gerçekten çok üzücü...

      Sil
  33. Merhaba,
    Kedimde her mevsim geçişlerinde göz akması yaşıyorum ve daha önce bunu hep azro şurup ile çözdüm. Fakat şuan Azro şurup eczanelerden alamıyorum. Artık reçeteli satılıyormuş antibiyotik sınıfı ilaçlar sağlık ocağına gidip durumu anlattım fakat onlarda yazmıyor.
    Konu hakkında fikri olan var mıdır ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Ben oturduğum muhitteki bir eczaneden alabiliyorum antibiyotik.
      Bir veteriner hekimden rica ederseniz, onların reçetesini de kabul ediyorlar. Bir de böyle deneyin isterseniz, geçmiş olsun.

      Sil
  34. Merhaba sokaktan aldigim ve buyuttugum bi kedim var 3 gündür halsiz sadece yoğurt yiyor ve su içiyor sürekli yatmasi uyumasi canımı sıkıyor ilac olarak ne onerirsiniz çok acil yazarmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Bu belirtiler bir çok ciddi hastalığın habercisi olabilir, bir an önce veteriner hekime muayene olmasında fayda var.

      Sil
  35. Merhaba, 2 aylık kedim 3 gündür hapsiriyordu burun akıntısı var bugun sol gozu akmaya başladı ama hapsirigi azaldi. Istahi yerinde oyun da oynuyor. Kedi nezlesi midir ilac ve goz damlasi olarak ne onerirsiniz.acil lutfen:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynılarını bende yaşıyorum. Ama en yakın zamanda vet.e göster. Zaman geçtikçe kötüye gidebiliyo

      Sil
  36. Merhaba benim bahcemde baktigim kediler var.bir tanesi hirilti geliyor surekli hapsuruyor. veterinere goturemem su siralar. 8-9 aylik var. Azro surup alsam ne kadar vermem gerekir?

    YanıtlaSil
  37. Yazınız çok aydınlatıcı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  38. Merhaba. Yazılanları okudum. Gerçekten yararlı şeyler. Ben de kedim Mix hakkında bi problemimi anlatmak istiyorum. Kedim 2 buçuk aylık. 1 buçuk aylıkken barınaktan sahiplendim. 15 gün sonra veterinere parazit aşılarını vurdurmak için gittim. Yaklaşık 5 gün sonra tekrar gittim. Burnundan hapşırdıktan sonra sümüğün geldiğini ve sol gözünün sulandığını söyledim. Bana FIP hastalığının olduğunu ve herşeye hazırlıklı olmam getektiğini söyledi. Çok korkuyorum. 2 tane üçer gün arayla aşı vurdu. Ne aşısı olduğunu bilmiyorum. Ama internetten araştırdığımda bu FIP tanısının kan testiyle konuşduğunu okudum ve başka veterinere de danıştım. Sadece 2 belirtinin bu tanıyı koymasına sevep olmadığını söyledi ve rahatlattı. Hafta sonu konuştuğum veterinere götürmeyi düşünüyorum. Yalnız kedimin 2 gündür burnu tıkalı. Şırınga ile tuzlu su sıktım burnuna rahatladı biraz. Ama hala korkuyorum. Verebileceğim bir ilaç var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Bu iki belirti de cok genel. Direkt Fip tanisi koymasi cok cok yanlis. Fip denilen hastalik kan testinde (cogunlukla yapilan test Elisa'dir) bile kesinlik saglamaz. Benim bir kedimin rahatsizlanmasi neticesinde her seyi arastirirken Fip'e de baktilar kandan ve pozitif cikti. Maalesef öldü kedim ve ben otopsi yapilmasini istedim, evdeki diger kedilerimi de dusunerek. Herhangi bir Fip olgusuna rastlanmadi.
      Kedinizin durumu su an nasil bilmiyorum ama besin takviyeleri verebilirsiniz. Biraz ustte yorumda yazmistim hepsini. Gecmis olsun.

      Sil
  39. aynı şekilde bende vet. gittim 250 tl kan testi parası istedi yuh dedim.veterinerler para kazanmak zorun da lakin 250 kan testi bu ne ya yuh.inanın şunu anladım vet.%90 bilgisiz ve hırsız siz buna alçak lafını da ekleyebilirsiniz.senin sorununa gelince iyi veteriner bulman lazım bilgili aldığı paranın hakkını veren çevrenden biraz araştır tedavi süreci inan çok meşakkatli sonuc alırsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle dediğin gibi. Babam vet.i aramış hangi aşıları yaptı diye. Demiş ki yemek yiyosa sorun yok müsait olduğunuzda aşı yaparız. Pardon ama nesle ya da fıb için yemek yiyosa sorun yok nedir? Ve aşı isimlerini de söylememiş. Lanet olsun yaptığı aşıların parasını da vermicem. Böyle iş mi olur. Bize saygısı yok yaptığı işe saygısı olsun bari!

      Sil
    2. langropen 400 şurup 12 saat de 1 defa 1 cc ve immuzinc şurup günde 1 defa 1 veya 1.5 cc. haşlanmış tavuk göğsü yada haşlanmış tavuk ciğeri ayriyeten patates ve havuç bu yiyecekleri içine doğrayın ama çok ufak şekil de immuzinc bu yiyeceklerin üzerine damlatın kediniz afiyetle yesin kesin diye bir şey yok ama inşallah düzelir.lakin fib rahatsızlığı için fazla bir bilgim yok.burun ve göz çok önemli internet tavsiye edilen göz damlası kullana bilirsiniz içinizin rahat etmeesi için burun akıntısı için burnunun kenarlarını pamukla ılık suya batırıp silin fazla değil burnunu da tahriş etmeyin.antibiyotik zaten burun akıntısını kesecek dir.antibiyorik ve ve vitamin tedavisini 5 gün kullanın sonra güvendiğiniz işini bilen adam gibi bir veterine kontrole gidebilirsiniz.burda ki ince ayrıntı ilaçları ve vitamini düzgün verin.toplam masraf 70 100 tl. göz damlasını da günde 1 defa her göze 1 defa yeterlidir.

      Sil
    3. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Dün gittiğim vet. 4 günlük bir antibiotik tedavisi uygulayacak. Önerdiğiniz ilaçları da danışacağım. İyi geceler

      Sil
  40. Yukarıda kaldığından görünmemesi ihtimaline karşı buraya da kopyalıyorum cevabımı:

    Makrolid antibiyotiklerin cogu ust solunum yolu enfeksiyonlari icin kullaniliyor ama maalesef ki yeterli olmuyor. Cunku antibiyotikler bakteri kaynakli hastaliklari onlemekte basarili oluyor, viral olan bu hastalik icin yetersiz kaliyor. Ben de ilk kez bu durumla karsilastigimda, hekimlerin verdigi antibiyotikleri bir guzel uyguladim ama hani derler ya ilacla 7 gunde ilacsiz bir haftada diye, aynen oyle bir durum.
    Bu hastaligi kolay atlatmanin en kolay yani kediciklerimizin bagisikligini yuksek tutmaktir. Ozellikle herpes virusu icin onerilen lysindir. Ben Vetri Science markasininkini oneririm. Yine ayni markanin Antiox adindaki antioksidanini ve balik yagini donusumlu olarak kullaniyorum. Bizim haylazlar mevsim gecislerinde hafiften bir hapsirikla geciriyorlar artik :)

    YanıtlaSil
  41. Merhaba lütfen yardım edin. 20 günlük yavru kedilerimiz var. 5 taneydi birisini kaybettik. Kedimiz dışardan gelen annesi olmayan 3 kediye daha süt annelik yapıyordu o üçünden birinin gözü iltihaplıydı şişti kremle falan atlattı görmüyor bir gözü ama enfeksiyonu geçti. Bu sırada bizim 2 kedimize enfeksiyon bulaşmış ve birini kaybettik diğeri de şuan can çekişiyor...... veteriner protein verdi şırıngayla ağzına veriyoruz başka bir şey yapılamayacağını söyledi küçük olduğu için annesini emmiyor hareket etmiyor çaresizlik cok zor bir şey gercekten yapabilecek hiçbir şey yok mu ������

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, cok gecmis olsun. O kadar minik bebeklere maalesef ki pek bir sey yapilamiyor. Benim tavsiyem; anne kedinin bagisiklik sistemini guclendirmek icin besin takviyesi uygulamaniz. Yorumlarda da belirtmistim isimleri, gorebilirsiniz. Su an anne de hastadir ama yavrular kadar dirayetsiz degildir. Verdiginiz takviyeler sutuyle bebeklere de gecer diye dusunuyorum. Tabi kullanmadan once veteriner hekiminize sormanizda fayda var. Sifa diliyorum bebeklere.

      Sil
  42. Çok teşekkür ederim cevabınız için.

    YanıtlaSil
  43. Kedimin ağzında kahverengi lekeler ve ağız kokusu var. Antibiyotik verelim dediler ama sebebini arastirmadilar. Sizce ne olabilir

    YanıtlaSil
  44. Merhaba kedim hapsuruyo bi kaç gündür ve yemek yemiyorum ateşide var hangi ilaçları vermeliyim ve nerden alıcam yardim

    YanıtlaSil
  45. Merhaba sokak kedilerini besliyorum. Birtanesi bir kac haftadir burun akintisi hapsirik var. Halsiz gorunuyor. Hangi ilaci verebilirim vede ne sekilde verecegim. Yemeklere karistirsam diger kedilerde gelip yiyor. Evcil degiller yaklasamiyorum. Ne yapmaliyim ayni durumda olan varmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Ust taraflarda yazdigim yaniti buraya da kopyaliyorum. Gecmis olsun.

      Makrolid antibiyotiklerin cogu ust solunum yolu enfeksiyonlari icin kullaniliyor ama maalesef ki yeterli olmuyor. Cunku antibiyotikler bakteri kaynakli hastaliklari onlemekte basarili oluyor, viral olan bu hastalik icin yetersiz kaliyor. Ben de ilk kez bu durumla karsilastigimda, hekimlerin verdigi antibiyotikleri bir guzel uyguladim ama hani derler ya ilacla 7 gunde ilacsiz bir haftada diye, aynen oyle bir durum.
      Bu hastaligi kolay atlatmanin en kolay yani kediciklerimizin bagisikligini yuksek tutmaktir. Ozellikle herpes virusu icin onerilen lysindir. Ben Vetri Science markasininkini oneririm. Yine ayni markanin Antiox adindaki antioksidanini ve balik yagini donusumlu olarak kullaniyorum. Bizim haylazlar mevsim gecislerinde hafiften bir hapsirikla geciriyorlar artik :)

      Sil
  46. çok güzel bir blog olmuş çooookkk teşekür ederim

    YanıtlaSil
  47. Kedi Gribi ile ilgili yazımı, gelen sorular üzerine güncelledim. Tekrar okumanızı tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
  48. merhabalar kedim durduğu yerde çok hızlı nefes alıp veriyor halsiz ve tuvalete çıkmıyor ne yapabilirim ona nasıl yardımcı olabilirim onun için endişeleniyorum kalbi çok hızlı atıyor ve hızlı nefes alıp verirken ses çıkarıyor böyle canı yanıyormuş gibi hırıltı yapıyor nefes alırken nefesini nasıl düzene koyabilirim nefesi düzelsin diye ne yapabilirim

    YanıtlaSil
  49. Merhaba kedim burnundan zor nefes alıyor ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
  50. Eğer akıntı varsa burnu açmak için tuz ve karbonatlı su hazırlayıp sıkabilirsiniz. Oranına dikkat edin ki burnu yanmasın kedişin. Nasonex vs burun açıcı sprey de olabilir tabi ama veterinere de bi danışmak lazım

    YanıtlaSil
  51. merhaba, hastalik zamanlarinda lysine+balik yagi ve imuneks ayni anda kullanabilir miyim.Ayni sizdeki durumla karsi karsiyayim.2 kedim de kisirlastirma esnasinda veterinerden virus kapti.ikinci kedimi henuz sahiplenmistim kisirlastirdiktan sonra ilk kedimle biraraya getirecektim.Ancqk virus kapinca iki ayri evde bakimlarini yapiyorum.oldukca zor bir surec atlattik ve 1 ayi gecti iki kedimde iyi ancak 6 yasindaki disi kedim de halen burun akmasi ve hapsuruklar yogun olmasada devam ediyor.ust solunumun yollari sanirim ikinci viral enfeksiyonuna bagli olarak devam ediyor.suan marbofleks 10 mg hap verdi veterinerimiz bunun icin bunun yaninda imuneks ve lysine de kullaniyorum.masallah istahlari yerinde zaten erkek suan iyi ama cakil in da hafif belli belirsiz burun akintisi ve hapsuruklarinin gecmesini bekliyorum..

    YanıtlaSil
  52. Bir hayat kurtarmak, bir böbrek sahibi olmak ve iyi ödenmiş olsun

    Merhaba herkes, ben Doktor Hassan ve size mali durumu değiştirmek, bir böbrek sahibi olmak ve bir hayat kaydetmek ve hala iyi ödenen olsun isterseniz size bildirin istiyorum. Eğer sağlıklı olduğunu biliyorsanız, satmak veya sadece bir böbrek (ödeme tüm expensations seyahat bileti ödenen ile $500,000 dolar) bağış hazır, benim hastanede bugün sahibi olmak. Biz acilen daha fazla yaşam günlük kaydetmek gibi böbrekler bağışlar gerekir.
    Bana bugün e-posta isteği yazın: (doktoryekterkidneytransplant@gmail.com)
    Not: ameliyat ve sadece sağlıklı insanlar seyahat için hazır

    Dr. Hassan yekter.
    Doktoryekterkidneytransplant@gmail.com

    YanıtlaSil
  53. İsmim Doktor Michael Baldwin, Iowa Lutheran Hastanesi'nin bir temsilcisi, Organ cerrahisinde uzmandırız ve böbreklerin satın alınmasıyla ilgileniriz ve hastamız böbreğe bağış yapmaya karar veren herhangi bir donöre büyük miktarda para ödemeyi kabul etti. onları kurtarın ve Iowa City, ABD'de bulunuyoruz.
    Böbreğinizi satmakla ilgileniyorsanız, lütfen ilerlememiz için bize geri dönmekten çekinmeyin.
    Ve eğer ilgilenirseniz bizim e-postamız: iowalutheranhospital@gmail.com

    YanıtlaSil
  54. Bir hayatı kurtarmak için bir böbrek satmak isteyen 18 yaşından büyük ciddi böbrek vericileri arıyoruz ve her bağışçı için iyi bir teklif ve diğer tazminatlarımız var.
    Bizim sürecimiz hızlı ve güvenliğiniz garantilidir.
    Lütfen bize ulaşın iowalutheranhospital@gmail.com
    Ayrıca whatsapp +1 929 281 1248 numaralı telefondan bizi arayabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  55. Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen iowalutheranhospital@gmail.com adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin.
    Ayrıca +1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

    NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  56. Ya benim iki tane kedim var 4 aylık ikisi de hapşuruyo gözleri akiyo diye veterinere götürdum azitro şurup verdi günde 1ml dedi 5 gün bpyunca kullan dedi ben yanlislikla 5ml verdim yani 5 günlük ilacı bir günde verdim biri nolur yardim etsin bişey olur mu?

    YanıtlaSil
  57. Bir defadan bir şey olmaz merak etme ama bundan sonra dikkatli olmanda yarar var ayrıca azitroyu ben evde hep bulundururum sulandırmadan kedi nezlesinde çok etkili bir ilaç kullanacam zaman 1 çay kaşığı tozu 3 kay kaşığı su ile sulandırıyorum ve öyle veriyorum kedilerime

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi bu olay dün yaşandi ve benim azitroyu 5 gün kullanmam lazim e haliyle 5 günlüğü bi dozda verdiğim için şimdi bir daha vermiyeyim mi yoksa 5 gün boyunca ( bu sefer dozunda) kullanayim mi?

      Sil
  58. Kalan 4 günü dozunda yani günlük 1ml vermeye devam 5 gün tamamlansın

    YanıtlaSil
  59. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  60. Merhaba 3.5 aylık kedimiz var scottish dudağında bir şişlik vardı veterinere götürdüm bir ilaç verdi sürmek için 7 ve 8 gün sonra tekrwr oldu bugünden beri çok halsiz enfeksiyondan olabileceğini söylemişti veteriner azro ne kadar verebilirim bir çay kaşığı fazlamı gelir

    YanıtlaSil
  61. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  62. Merhabalar yaklaşık 1,5 ay önce 2 aylık kedimde herpes olduğunu söylediler burun tıkanıklığı, solunum güçlüğü, gözde kızarıklık, hapşırması vardı, gözü tamamen kapalıydı akıntısı ve önünde perde vardı şuan gözü tamamen açıldı ama göz akıntısı ve hapşırığı hala geçmedi ne yapabilirim acaba yardımcı olursanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil